Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Oorlog

Veel mensen haten oorlog en geweld want ze brengt vernietiging voor het land.

Als ik op de televisie de beelden van de oorlog en geweld zie, voel ik me machteloos.

Nu is er oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Op 24 februari viel Rusland Oekraïne binnen. Als ik de situatie zie, de files, de mensen die alles achterlaten, vrouwen met kinderen in het koude weer, heel jonge mensen die al hun dromen en plannen in hun eigen land moeten achterlaten en met tranen in hun ogen naar een onzekere toekomst gaan. 

 Als ik die beelden zie herinner ik me oorlog in Afghanistan. Er was 40 jaar oorlog in Afghanistan. Ik heb het mijn hele leven meegemaakt. Ik ben van de oorlogsgeneratie en dat voel ik heel goed. Ik weet dat door een oorlog een land kapot wordt gemaakt en mooie dingen verdwijnen. Op 15 augustus viel de taliban de hoofdstad binnen en mensen sloegen op de vlucht, daar waren dezelfde beelden. Het is heel veel jonge mensen gelukt om te vluchten en ze zijn nu in verspreid over de hele wereld. Ze hadden geluk om weg te komen maar ze zijn niet gelukkig. Ze hadden hun leven al voor een stuk opgebouwd maar moeten dat nu opnieuw doen. Degenen die blijven hebben ook een heel moeilijk leven. Na een oorlog is er lang armoede en een slechte economie en een kapot land. Niet alleen het land is kapot ook de dromen van de mensen zijn kapot. Zoals nu mensen in Afghanistan meemaken. Na de tweede wereldoorlog hebben mensen in Europa dat ook meegemaakt. Als in de oorlog een kogel een soldaat dood, gaan bij wijze van spreken zijn familie en vrienden ook dood door het verdriet. Kunnen zij die de oorlog beginnen zich dat wel voorstellen?

Nazanin Amini 

Nazanin Amini woont sinds 2016 in Oegstgeest en is met haar man en kinderen vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht.


Verkeersveiligheid

politiek n Het CDA Oegstgeest wil dat de gemeente de verkeersveiligheid rond scholen en schoolzones in Oegstgeest onder de loep neemt en gericht verbetert. De partij heeft hiertoe schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W. 

Het CDA vindt dat er, los van de jaarlijkse campagne bij het begin van het schooljaar, te weinig aandacht is voor het verbeteren van de verkeersveiligheid rond scholen. De fractie wil van het gemeentebestuur daarom weten in hoeverre er sprake is van gerichte verkeershandhaving rondom scholen. Ook vraagt de partij wat er in de afgelopen jaren is gedaan om schoolzones beter in te richten en deze meer zichtbaar te maken. Het CDA stelt voor om in overleg met scholen schoolzones herkenbaarder te maken zodat kinderen en ouders beter geattendeerd worden op punten waar extra alertheid geboden is.