Een goede opkomst bij het debat over duurzaamheid.
Een goede opkomst bij het debat over duurzaamheid. Foto:

Het eerste verkiezingsdebat over duurzaamheid geslaagd

verkiezingen n Op dinsdag 22 februari heeft het eerste debat tussen de politieke partijen van de gemeente Oegstgeest plaatsgevonden. Het debat was georganiseerd door Platform Duurzaam Dorp Oegstgeest en het onderwerp was dan ook ‘duurzaamheid’.

Behalve Lokaal Oegstgeest waren alle partijen aanwezig. Het debat vond plaats onder leiding van Lia van Schaijk in het Dorpscentrum. Er was een vijftigtal bezoekers, van wie een groot deel actief is in het vrijwilligerswerk met betrekking tot duurzaamheid. Om die reden was het voor de politieke partijen ook belangrijk om te horen wat er leeft onder de bewoners in ons dorp.


De politici van VVD, Progressief Oegstgeest, CDA, D66, Hart voor Oegstgeest en BVNL werd over verschillende duurzaamheidthema’s om hun mening gevraagd en de maatregelen die ze willen treffen met betrekking tot afval, energietransitie, klimaatadaptatie, mobiliteit en sociale duurzaamheid. Ook is gesproken over de kosten en opbrengsten van maatregelen.
“Gelukkig vinden alle partijen duurzaamheid belangrijk. De mate waarin ze maatregelen willen nemen verschilt wel wat betreft tempo en aanpak. Hun plannen zijn niet allemaal concreet”, aldus één van de organisatoren.
De zaal deed actief mee aan het debat en kwam met veel suggesties; de aanwezigen benoemden ook de problemen waar ze tegen aan lopen. Zoals de Soek, die nog steeds geen zicht heeft op een nieuwe locatie om de kringloopwinkel door te laten gaan. De Stichting Omgeving zonder Vlieghinder adviseerde de politici om het probleem van geluidhinder vooral regionaal aan te pakken. De energiecoaches kregen ook de ruimte om de bewoners van hun bestaan en hun werkwijze op de hoogte te brengen.


Na afloop was er voldoende tijd om met elkaar na te praten.


2 maart: ‘Het relevante verkiezingsdebat’ in DCO

verkiezingen n In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen zijn er in Oegstgeest een viertal debatten. Eén ervan, op 2 maart in Dorpscentrum Oegstgeest, wordt georganiseerd door Arjen Pels Rijcken, columnist van de Oegstgeester Courant. Voorgaande verkiezingen organiseerde hij ook debatten.

Gijsbert van Es zal de diverse lijsttrekkers het vuur aan de schenen leggen in een debat waar op de verschillen tussen de partijen zal worden ingezoomd. “We hopen met dit debat veel geïnteresseerde, zwevende kiezers te trekken,” zegt Pels Rijcken. 

Met het verkiezingsdebat in Dorpscentrum Oegstgeest hoopt hij kiezers de voor hen juiste kant op te helpen. “Bij lokale verkiezingen moet je je lokaal in de partijen verdiepen en niet automatisch stemmen wat je landelijk stemt. Juist de plaatselijke issues zijn bij de verkiezingen in maart belangrijk, dus zullen we daar bij het debat op focussen.”

Pels Rijcken wil voorkomen dat het debat een podium wordt voor partijen ‘om maar te vertellen wat ze vinden'. Daarom krijgen bezoekers tijdens de avond ruim de gelegenheid om met lijsttrekkers in debat te gaan.

Na afloop van het debat kan er een drankje worden gedronken.

‘Het relevante verkiezingsdebat' - Woensdag 2 maart - Dorpscentrum Oegstgeest - 19.30 uur - Aanmelden is niet nodig.


Voor de thuisblijvers: het debat is op donderdag 3 maart terug te zien bij Sleutelstad op kanaal 46 van Ziggo en kanaal 1421 van KPN.


Verkiezingsdebat Oegstgeester Hofjes op 5 maart

verkiezingen n Op 5 maart organiseert de Vereniging Oegstgeester Hofjes (VOH) een verkiezingsdebat. Vrijwel alle politieke partijen van Oegstgeest zullen hieraan deelnemen. Gespreksleider is Peter Boelhouwer, hoogleraar Huisvestingssystemen in Delft. Thema is de vraag hoe politieke partijen zich willen inzetten voor de bouw van hofjes voor senioren met behoud van groen. 

Vanwege de toenemende vergrijzing en daarbij achterblijvende zorgvoorzieningen is dit voor senioren een belangrijk item. Guus Bannenberg van de VOH vindt hiervoor een medestander in Annelies Koningsveld van de Initiatiefgroep Woon- en Zorgcomplex Hofwijck. Zij is mét de VOH van mening dat het essentieel is om nu de kansen te benutten om hofjes te bouwen. 

"Hofjes zijn een aantrekkelijk perspectief om samen oud te worden met aandacht voor elkaar", meent Guus Bannenberg. "Bovendien zorgt het voor doorstroming op de huizenmarkt zodat woningen vrijkomen voor jonge gezinnen. De gemeente Oegstgeest benoemt in de Woonvisie 2020-2030 expliciet de bouw van hofjes, maar wij missen inzet om dit daadwerkelijk te realiseren. Het nieuwe gemeentebestuur zou zich sterk moeten maken voor zeker twee nieuwe hofjes", vindt Bannenberg. "Denk aan het terrein van de op termijn verhuizende Leo Kannerschool. In Katwijk en Lisse zien wij wel een goede samenwerking van de gemeente met burgers om hofjes te realiseren."

Annelies Koningsveld, zelf wonend aan het Hofbrouckerpark, maakt zich als initiatiefnemer van de Initiatiefgroep Woon- en Zorgcomplex Hofwijck sterk om op deze locatie alsnog een hofje te realiseren, ondanks een eerdere afwijzing van de gemeente. "Wij willen op korte termijn een zienswijze indienen bij het gemeentebestuur over het bestemmingsplan Hofbrouckerpark." Zij ziet mogelijkheden om op termijn met behoud van groen sociale huurwoningen te realiseren samen met woningcorporatie MeerWonen.


Live verkiezingsdebat 

verkiezingen n In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart organiseren de streekomroep Unity.NU, Bibliotheek Bollenstreek en de Oegstgeester Courant in samenwerking met de gemeente een verkiezingsdebat in de raadzaal van de gemeente Oegstgeest.

Onder de noemer ‘Het grote verkiezingsdebat Oegstgeest’ gaan de lijsttrekkers van alle aan de verkiezingen deelnemende partijen uit het dorp op maandag 7 maart met elkaar in debat over diverse lokale thema’s. 


In het debat kunnen de partijen zich voorstellen aan de kijkers, waarna er een aantal stellingen volgt waarop alle partijen mogen laten weten of ze het eens zijn met die stelling. Daarna worden er 1-op-1 en 2-op-2 debatten gevoerd, waarbij iedere partij mag debatteren tegen een andere lokale partij. Uiteraard moeten de prikkelende stellingen ervoor zorgen dat de verschillende meningen van de partijen goed naar voren komen. In het debat wordt er gedebatteerd over wonen, OZB en het vertrouwen in het gemeentebestuur van Oegstgeest. Tot slot mag iedere deelnemer nog een stemomroep van 30 seconden doen. Het grote verkiezingsdebat Oegstgeest wordt gepresenteerd door debatleider Rogier Elshout.


Het debat is maandag 7 maart om 20.30 uur live te zien op televisie bij Unity.NU via kanaal 40 (Ziggo) of 1412 bij alle andere providers. De uitzending is ook online te zien op www.unity.nu. Er is publiek welkom: aanmelden kan via bibliotheekbollenstreek.nl/verkiezingen.