Lezers schrijven

Bewonersorganisatie luidt de noodklok; oproep aan gemeenten

ingezonden n Het is nu even rustig in de lucht, maar het komt weer terug! Het gaat om vliegverkeer in de regio Rijn- en Bollenstreek en de meer dan 30% van de vliegtuigen die erg laag over onze woningen vliegen. Dit levert geluids- en milieuoverlast op. Velen hebben daar last van. GGD en RIVM-onderzoeken tonen aan dat als je vaak blootgesteld wordt aan vliegtuiglawaai dit tot gezondheidsklachten kan leiden.

Op 16 maart 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. 

Waarom is luchtvaart hierbij belangrijk? Gemeenten zijn niet verantwoordelijk voor de luchtvaart. Maar zij zijn wel verantwoordelijk voor een veilige en gezonde woon- en leefomgeving. En daar wringt de schoen.


Het dilemma: wonen of vliegen.

De gemeenten in onze regio (Leiden, Oegstgeest, Teylingen, Katwijk, Leiderdorp, Lisse en Noordwijk) hebben een probleem met vliegtuiglawaai als het gaat om het terugdringen van de woningnood. Zij hebben plannen voor de realisatie van woningbouw. Echter in gebieden met veel hinder van vliegverkeer is het maar de vraag of woningbouw mogelijk, dan wel wenselijk is. Hinder door vliegverkeer is, omdat het direct doorwerkt in beperkingen van woningbouw een onderwerp voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. 


De vraag is:

Moet de geluidsoverlast en de gevolgen die dit heeft voor de gezondheid van de omwonenden genegeerd worden en moet er toch maar gebouwd worden? Of moet ingezet worden op een vermindering van de geluidshinder door vliegtuigen (door onder meer minder vliegverkeer)?


Het is een fundamentele keuze: wonen in een gezonde leefomgeving OF ongehinderd vliegverkeer van en naar Schiphol en dan maar wonen in een vanwege het vliegtuiglawaai ongezond gebied.


Hoe ‘Den Haag’ omgaat met woningbouw en vliegtuigoverlast van Schiphol

Intussen is de woningnood zo hoog dat de Tweede Kamer afgelopen zomer zelfs een motie heeft aangenomen om als het om nieuwbouw gaat, voor vliegtuiggeluid bewust met verouderde gegevens te kunnen blijven werken. Dit is de wereld op zijn kop! In plaats van de oorzaak van de overlast weg te nemen, worden de regels opgerekt en wordt ingezet op woningbouw in gebieden met veel vliegtuiglawaai. Dit gaat ten koste van de gezondheid van tienduizenden toekomstige bewoners in de omgeving van Schiphol! Om maar niet te spreken over vele honderdduizenden mensen die al in dit gebied wonen.

Minder vliegtuiggeluid, dat is de oplossing. Geen ‘slimme’ trucjes om regels te omzeilen.


Gemeenteraden moeten tegengas geven

Het is belangrijk dat de leefbaarheid in onze woon- en leefomgeving als gevolg van het intensieve vliegverkeer van en naar Schiphol niet nog verder wordt aangetast. Een krachtig standpunt van de nieuwe gemeenteraden en hun inwoners om dit te bereiken is onontbeerlijk.

Als er niets gebeurt, zal de huidige overlast van vliegverkeer in onze regio de komende jaren sterk toenemen. Dit hangt ons boven het hoofd:

-Verdere groei van de luchtvaartsector. In rijksnota’s wordt opening geboden voor een uitbreiding van het huidige maximum van 500.000 naar ruim 700.000 vluchten.

-De ingebruikname van een nieuw navigatiesysteem, waardoor vliegtuigen korter achter elkaar kunnen aanvliegen richting Schiphol. Hierdoor ontstaan ‘herriegoten’ boven ons leefgebied. Daarmee wordt nu al geëxperimenteerd. 

-Het aantal nachtvluchten wordt niet substantieel minder.

-Verplaatsing van het vliegtuiglawaai van de regio Amsterdam/Aalsmeer naar onze regio. De woningbouwbehoefte in de Amsterdamse regio is groot. Vanuit het Amsterdamse wordt nu, om woningbouw mogelijk te maken een krachtige lobby gevoerd om het vliegtuiglawaai bij hen te verminderen. Hierdoor zal er meer vliegverkeer over de Kaagbaan gaan. Daardoor krijgen wij meer vliegoverlast!

-De mogelijke aanleg van een 2e Kaagbaan, waardoor de overlast in onze regio nog meer toeneemt. 

Om de overlast te verminderen zijn minder vliegbewegingen nodig. Daarnaast moet worden aangedrongen op vliegtechnieken die minder overlast veroorzaken. Een voorbeeld hiervan is om bij het landen niet over tientallen kilometers laag (op 600 meter) en op hoog motorvermogen richting landingsbaan te vliegen, maar dat geleidelijk dalend en daardoor met minder motorvermogen te doen. Er is dan minder geluidsoverlast omdat het toestel hoger overkomt en de motor het ‘rustiger’ aan kan doen.


Stem laten horen

Om te voorkomen dat de overlast door het toenemende vliegverkeer de komende jaren nog erger wordt, is het belangrijk dat gemeenten in onze regio zich uitspreken tegen de overlast van het intensieve vliegverkeer. Alleen als de gemeenten zich daarover in hun komende coalitieprogramma's uitspreken, kunnen zij een vuist maken die helpt de overlast van Schiphol te beteugelen. Als de gemeenten dit niet doen geven ze het ministerie van I&W en Schiphol een vrijbrief om de komende jaren op de oude voet door te gaan en zelfs uit te breiden. Met alle geluids- (en emissie-) overlast van dien. Wonen zonder daarbij ernstige overlast van vliegverkeer te hebben is dan niet mogelijk. Dit treft natuurlijk de huidige als de toekomstige bewoners in onze regio.

Alleen als de gemeenten in onze regio hierin gezamenlijk optrekken kunnen zij de vuist maken die nodig is om de overlast van Schiphol te verminderen. 


KIESWIJZER

Om een indruk te krijgen wat we de komende vier jaar van de gemeenten kunnen verwachten hebben we een kieswijzer gemaakt. Deze maakt in een oogopslag duidelijk als het er om gaat iets te doen aan het terugdringen van de overlast van Schiphol, op welke partij u het beste kan stemmen. 


Omgeving Zonder Vlieghinder

https://ozv.nu