De Oortbrug 'by night'| Archieffoto Rob Pijpers
De Oortbrug 'by night'| Archieffoto Rob Pijpers Foto: Rob Pijpers

Wie verzint dit nu weer?

De Admiraal de Ruyterlaan loopt van de Lange Voort tot aan de Hofdijk. Het gedeelte tussen de Lange Voort en de M.H. Tromplaan is aan de oostzijde bebouwd met woningen. Het tweede deel, van de Tromplaan tot aan de Hofdijk heeft aan de oostzijde een gebouw waarin KPN een telefooncentrale heeft en de westzijde is net als het eerdere deel onbebouwd. Er is een plantsoen en een gebied met struiken dat ooit tot vlindertuin bestempeld is. In dat gedeelte bevinden zich al jaren een (ondergrondse) container voor papier en een voor glas. Het is in het gedeelte met woningen vanzelfsprekend om aan de oostzijde te parkeren. Om enige reden wordt in het andere deel (waar dus niemand woont) ook aan die zijde geparkeerd. Wie die parkeerders zijn? Geen idee, maar vrijwel altijd staan daar auto’s. Wie per auto naar de eerdergenoemde containers komt om zijn spullen daarin af te leveren, parkeert vaak even met 2 wielen op de stoep omdat anders het spaarzame verkeer geen goede doorgang heeft gezien de eerder gemelde geparkeerde auto’s aan de andere kant. Deze “overtreding” duurt niet langer dan dat men nodig heeft om zich van de spullen te ontdoen. Er loopt vrijwel nooit iemand op die stoep, er geldt geen stop- of parkeerverbod dus wie heeft er last van, wie wordt in gevaar gebracht?

Een aantal weken geleden heerste er grote bedrijvigheid op deze altijd serene locatie: de stoep werd opengebroken en er werden, aan de rand van de stoep, voor de containers, vier houten palen geslagen. U weet wel, die palen die op allerlei plekken in ons dorp staan en waarop je bij achteruit rijden zeer beducht dient te zijn om dat ze niet in je spiegel verschijnen. Het resultaat van deze volstrekt belachelijke ingreep is dat er nu voor de palen met twee wielen op de stoep geparkeerd wordt en dat er dus een paar meter meer gelopen moet worden.

Wie verzint zoiets?

Wim van 't Hoogerhuys


Verlichting Oortbrug

Ik had geconstateerd dat de verlichting op de fietsbrug tussen de Kennedylaan en Haaswijk in het midden van de brug niet meer functioneerde.

Bij de Oegstgeester gemeente heb ik dit gemeld omdat juist die verlichting op de fietsbrug een heel veilig gevoel geeft. Het is niet meer de donkere brug waar je niet meer overheen durfde als het echt donker was. Ik was echt blij toen de nieuwe brug geopend werd! Nu is in het midden van de brug de verlichting aan beide kanten uit.

Toen ik het meldde via Fixi en kreeg het volgende bericht van de gemeente:

“De verlichting is hier expres uitgeschakeld vanwege een melding. Bootbestuurders ondervinden in het donker namelijk last van de verlichting.”

Ik vond dit opvallend omdat ik meen dat er meer fietsers dan boten in het donker gebruik maken van de brug en bovendien vraag ik me af welke last boten dan ondervinden. Als het gaat om de palen zou men daar een licht kunnen installeren, lijkt me. 

Kan iemand hier meer duidelijkheid over geven?

K. Zirkzee

----

De redactie van de Oegstgeester Courant heeft navraag gedaan over deze situatie.

De gemeente laat weten dat er klachten van booteigenaren zijn binnengekomen over het slechte zicht vanaf het water op de brugpijlers bij de J.H. Oortbrug. Naar aanleiding van de klachten zijn de beheerders ‘s avonds vanaf het water gaan kijken en zijn tot de conclusie gekomen dat het zicht inderdaad slecht was. Dit wordt veroorzaakt door de lijnverlichting die zorgt voor weerkaatsing op het water. Het dimmen van de verlichting is de oplossing. “Voordat we tot dimmen konden overgaan hebben we gekozen om het middelste gedeelte van de verlichting tijdelijk uit te zetten. Natuurlijk hebben wij gekeken naar de veiligheid van de voetgangers en fietsers en de tijdelijke situatie is niet onveilig. Deze week gaan we de verlichting dimmen en hiermee verwachten wij een passende oplossing te hebben voor alle gebruikers”, aldus een woordvoerder van de gemeente.