De gestolen kroonluchter

Onlangs attendeerde iemand mij op het verhaal van de gestolen kroonluchter. Even dacht ik dat ik in een spannend verhaal terecht kwam van Inspector Morse, Agatha Christie of Grantchester. Een echte whodunit met zelfs een koninklijke link. Maar de dader is nooit gevonden dus het werd niet spannend, wel interssant. Het waargebeurde verhaal gaat als volgt. In de 70-er jaren werd een kroonluchter gestolen uit het Groene Kerkje. De verontwaardiging was groot, maar de kroonluchter was weg. De Grote- of St Jacobskerk in den Haag werd in diezelfde tijd gerestaureerd. Bij die restauratie bleven enkele grote kroonluchters over. Deze overgeschoten Haagse kroonluchters werden geschonken aan de Sassenheimse dorpskerk en aan het Groene Kerkje. Twee gingen er naar Sassenheim en één naar Oegstgeest. Het waren overigens hele bijzondere kroonluchters want ze waren door koningin Emma geschonken. De Grote- of St Jacobskerk was ‘haar’ kerk. Zij ging regelmatig naar die kerk en veel koningskinderen zijn daar gedoopt. De schenking aan de kerken van Sassenheim en Oegstgeest kon ook pas door gaan nadat de toenmalige koningin er officieel mee had ingestemd.

Zo kwam er dus een koninklijke kroonluchter terecht in het Groene Kerkje. Daar heeft hij 30 jaar gehangen. Maar bij nader inzien wilde Sassenheim die derde kroonluchter toevoegen aan de twee kroonluchters die men al had. Eerst werd daar door het Groene Kerkje resoluut ‘nee’ op gezegd. Maar Sassenheim bleef aandringen onder het motto “twee is gewoon, drie is een eenheid”. Ze hadden een punt, die drie kroonluchters horen eigenlijk wel bij elkaar. Het Groene Kerkje ging overstag en ruilde de koninklijke kroonluchter tegen een nieuw exemplaar dat Sassenheim voor het Groene Kerkje liet maken. In 2002 was het feest in de kerken van Sassenheim en in Oegstgeest. Sassenheim voegde de derde kroonluchter toe aan de twee kroonluchters die men al had gekregen en in Oestgeest was het feest want er werd een geheel nieuwe kroonluchter aan de haak geslagen.

Een heel klein stemmetje in mij zegt: toch jammer dat we geen koninklijke kroonluchter meer hebben. En waar de dief is gebleven? Niemand die het weet. De gestolen kroonluchter zal wel door een louche oud-ijzerhandelaar zijn omgesmolten of hij hangt vorstelijk bij iemand thuis.

Arjan de Kok