Hotel maximaal 40 meter hoog

Politiek n Het gemeentebestuur heeft een verzoek ontvangen om een Van der Valk hotel met restaurant en vergaderfaciliteiten te bouwen aan de Rhijnhofweg. Dit is in strijd met het huidige bestemmingsplan, maar het gemeentebestuur verwelkomt deze ontwikkeling. Wel heeft de gemeenteraad vorige week een belangrijke voorwaarde gesteld. 

Op initiatief van raadslid Janssen (PrO) wordt de maximale bouwhoogte van dat nieuwe Van der Valk hotel namelijk gesteld op veertig meter; inclusief 10 procent binnenplanse afwijking. In eerste instantie stelde Janssen nog voor om die hoogte maximaal 45 meter te laten zijn, maar D66-raadslid Vos liet weten, dat zijn partij een voorstel voor een maximale bouwhoogte zou steunen, als dit veertig meter zou zijn. En aldus geschiedde.

De raadsleden willen ook niet, dat er één massaal kolos van een gebouw komt. Ze gaan er van uit, dat het gebouw ‘rank en slank’ gebouwd wordt, met voldoende groen er omheen. CDA en BVNL waren tegen het voorstel om nu al een bouwhoogtebeperking op te leggen, terwijl de besprekingen tussen de gemeente en de familie Van der Valk nog lopen. Raadslid Mandema (CDA): “De familie Van der Valk wil het hotel dat in Leiden zit, hier naartoe verplaatsen. Laat eerst het proces zijn gang gaan. Ga niet nu al de hoogte beperken.”

Wethouder Glasbeek gaf aan: “Er is door Van der Valk gewerkt aan een plan dat in vooroverleg met ons is afgestemd. We hebben aangegeven dat we het aan de grondkant niet helemaal bebouwd zouden willen zien en daar groen willen hebben. Ze hebben daarmee ingestemd.” Hij zegde toe dat dit onderwerp nog terugkomt naar de raad voor verdere besluitvorming.


Burgemeester in het zonnetje

politiek n Burgemeester Emile Jaensch werd vorige week door de gemeenteraadsleden in het zonnetje gezet. 

Namens de raadsleden feliciteerde VVD’er Sven Spaargaren de burgemeester met zijn herbenoeming. De komende zes jaar mag Jaensch namelijk burgemeester blijven van een nog altijd zelfstandige gemeente Oegstgeest. Spaargaren grapte: “Dank ook aan uw partner, met wie we u moeten delen. Let op uw gezondheid, eet veel mandarijnen, ga vaak naar een sportschool en eet een bitterbal met een goed glas wijn. En zorg dat uw partner altijd blij met u is. Hoe u dat doet, dat is aan u.”

Burgemeester Jaensch dankte voor de aardige woorden, mede namens zijn partner Vera. Hij reageerde: "Ik probeer toch van de frisse lucht buiten te genieten. Daar houd ik het bij. Sportscholen bezoeken ben ik erg bescheiden over geworden, als u het goed vindt. Op andere momenten zult u mij vaak zien in het dorp; met het vrijgeven van de regels ook fysiek. Ik kijk er met u naar uit om Koningsdag te vieren en de nieuwe inwoners te verwelkomen. Dat maakt ons vak veel leuker. Ik wens u allen een heel goede campagne toe en een mooie tijd met elkaar. Dat is eens in de vier jaar. Het is aan u om de inwoners enthousiast te houden voor de politiek.”