Een concert van de Troubadours. | Archieffoto Willemien Timmers
Een concert van de Troubadours. | Archieffoto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

De Troubadours blij in Dorpscentrum Oegstgeest

muziek n In de serie Gebruikers van het Dorpscentrum dit keer zangvereniging De Troubadours. Ik sprak met Bram van der Wees, die voorzitter is.

Door Wim van Tuijl

De Troubadours is geen onbekende naam in Oegstgeest. “In 1975 is het klassieke koor begonnen als operettegezelschap. In 2009 ging het roer om, de belangstelling voor operettes kalfde wat af bij leden en toeschouwers. Het koor ging zich richten op concertante uitvoeringen van klassieke werken en liederen, waarbij het repertoire sterk verbreed werd: zo werden de afgelopen jaren uitvoeringen van onder meer de Carmina Burana, film en musicalmuziek, internationale theatermuziek (Frans, Engels, Spaans, Italiaans), het requiem van Cherubini en gevarieerde operamuziek ten gehore gebracht. In 2014 werd zelfs een hele opera (Giovanna d’Arco van Verdi) uitgevoerd. Deze variatie in stijlen bleek een goede keuze, vertelt Bram.
Het koor bestaat momenteel uit ongeveer 45 leden. Daarnaast kent het koor projectzangers, die zich alleen gedurende de duur van een project aan het koor verbinden, aldus Bram. Hij geeft ook aan dat bij de jaarlijkse uitvoering het koor wordt ondersteund door professionele musici en solisten die aria’s zingen. De uitvoeringen vinden jaarlijks plaats in de Regenboogkerk. Dit jaar hopen De Troubadours op zaterdag 14 mei a.s. voor het eerst na 2 jaar coronatijd weer een concert te geven. Het programma zal vooral een mix van lichte opera- en operettemuziek bevatten.


Nieuwe leden welkom

Bram vertelt dat de coronatijd een erg negatieve invloed heeft gehad op het ledental van het koor. “Voor corona telde De Troubadours ongeveer 60 leden, nu zijn dat er nog 45. Een dergelijk ledenverlies zie je momenteel bij veel koren. Het koor zou qua ledental daarom graag weer willen uitbreiden. Er is met name een tekort aan mannen (vooral tenoren), maar ook vrouwen zijn altijd welkom. De Troubadours is een gezellige vereniging en staat onder de bezielende leiding van de ervaren dirigent Erik van Balen, die al 35 jaar in die functie aan de Troubadours is verbonden. “Hij is een prima dirigent, die iedereen weet te motiveren en het beste uit de stem van ieder lid weet te halen”, aldus Bram.


Fijne locatie

De repetities vinden op maandagavond plaats in de Grote Zaal van het Dorpscentrum. Bram: "Dit is een fantastische repetitieruimte met prima akoestiek. De ruimte is groot. Ideaal in deze coronatijd om de juiste afstand van elkaar te houden. De samenwerking met het Dorpscentrum is uitstekend. We worden goed geholpen door vrijwilligers van het Dorpscentrum waar het gaat om koffie- en theevoorziening. Bovendien is er uitstekend contact met de beheerder van het Dorpscentrum, Ruud Brouwer. Zowel hij als de vrijwilligers zijn zeer servicegericht. Het voordeel van deze oefenlocatie is ook de nabijheid van een groot parkeerterrein. We hebben ook behoorlijk wat leden die buiten Oegstgeest wonen en die komen dus met de auto naar de repetities. In alle opzichten is het Dorpscentrum ideaal voor De Troubadours”.

Meer weten over meezingen bij de Troubadours en het concert op 14 mei? Neem contact op met Bram van der Wees. Tel: 0617101726. Email: bram@vanderweesconsulting.nl.