Verkiezingen

De campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen begint op stoom te komen. 

In deze column van het Oegstgeester Kerkblad zult u geen stemadvies krijgen. Het is de afgelopen decennia een goede gewoonte geworden dat kerken zich onthouden van het uitspreken van voorkeuren Dat was in het verzuilde verleden wel anders. In 1953 publiceerden de Nederlandse bisschoppen een brief waarin werd gepleit voor politieke eenheid onder de katholieken ((lees: stem KVP). Een keuze voor de Partij van de Arbeid werd ten sterkste ontraden. Ook in de protestantse wereld waren nauwe banden tussen kerkgenootschappen en politieke partijen. Een gereformeerde werd geacht op de ARP te stemmen. Met de ontzuiling en de secularisering is die band verdwenen. Confessionele partijen moeten nu op basis van eigen kracht en argumenten kiezers voor zich winnen. 

Dat er geen stemadviezen meer worden gegeven betekent niet dat kerken zich in alle omstandigheden onthouden van politieke stellingnames. Neen, ze zullen zich niet uitlaten over een bestemmingsplan, maar als er principiële zaken aan de orde zijn kunnen kerken wel degelijk hun stem laten horen. Dat kan het geval zijn bij een dreigende oorlog, bij vluchtelingenstromen of wellicht bij het klimaatprobleem. Op gemeentelijk niveau komen dit soort situaties minder voor, maar afgelopen voorjaar was de ophef over de opvang van statushouders in het Hoefijzergebouw een voorbeeld waarover de plaatselijke kerken zich hadden kunnen of misschien wel moeten uitspreken. 

Overigens is het begrijpelijk dat kerken terughoudend zijn met het doen van politieke uitspraken. Kerken mogen ervan uitgaan dat gelovigen als autonome burgers hun eigen afwegingen kunnen maken. Bovendien dreigt, als de kerk (te) vaak spreekt, een inflatie waardoor uitspraken steeds minder effect zullen hebben. Ook is er altijd het risico dat een uitspraak wordt geïnterpreteerd als partijpolitieke stellingname. Politieke uitspraken van kerken dienen uitzonderingen te blijven. Maar als het gebeurt is het een serieus te nemen signaal, en niet alleen voor confessionele politici.


Er is nog een maand te gaan voor de verkiezingen. Ik wens alle lezers veel wijsheid bij het bepalen van hun stem. Moge het leiden tot een voor alle inwoners van Oegstgeest (van Hoefijzergebouw tot Wilhelminapark) goede uitkomst en toekomst.

Koos van der Bruggen