Oegstgeest zelfstandig! Stem wijs

Met de Gemeenteraadsverkiezingen in zicht is het goed het volgende te weten.


* Morgen, 17 februari 2022, besluit de Raad al dan niet om Servicepunt 71 op te heffen en als Gemeente toe te treden tot de ‘Centrumregeling Bedrijfsvoering Leidse Regio’.

* Dat betekent dat het grootste deel van het Oegstgeester Raadhuiswerk (en idem dat van Leiderdorp en Zoeterwoude) door Centrumgemeente Leiden wordt uitgevoerd.

Al eerder noemde ik dit in de Oegstgeester Courant (OC) “het begin van de opheffingsuitverkoop van Oegstgeest”.

* Het voorstel van B&W aan de Raad om met dit plan in te stemmen kwam 20 januari 2022 beschikbaar: een rapport met 8 bijlagen. Die moeten dus volgens de regels van het spel - geheten openbaar bestuur- ook door u en mij gelezen kunnen worden. Nee dus! Bijlage 8, een advies van externe adviseurs, was door ons College van B&W achter slot en grendel geplaatst. Colleges van andere gemeenten hebben zich wel correct gedragen. 

* En zo kon toch kennisgenomen worden van een zeer deskundig advies van AKD-advocatenkantoor. En jawel: in het advies staan ernstige bedenkingen. De volgende strofe liegt er niet om: “We achten het onverminderd risicovol dat de samenwerking via de transitieperiode een nieuwe en meer centralistische vormgeving krijgt, terwijl nog geen overeenstemming is bereikt over de toekomstige verhoudingen tussen de gemeenten.” En zo zijn er meer waarschuwingen.

* De verantwoordelijk Wethouder voor deze onverantwoorde gang van zaken is de heer Huizing, lijsttrekker van de VVD.

* In de OC van 9 februari jl. stond een foto waarop te zien is hoe een tevreden Huizing de overdracht tekent van het Oegstgeester Archief (oudste document 14e eeuw) aan Erfgoed Leiden e.o. De pensionering van archivaris Carla de Glopper, die het Oegstgeester Archief deskundig beheerde, was een mooie aanleiding voor B&W om Leiden een vriendschapskado te brengen. De heer Huizing heeft ook al aangekondigd de Oegstgeester Monumentencommissie op te willen heffen. Voor Endegeest schakelde hij al een keer de Leidse Monumentencommissie in.

* In de OC van 2 februari 2022 schrijft de heer Huizing echter met droge ogen: “De VVD wil Oegstgeest zelfstandig houden waar anderen toewerken naar fusie.” Wie dat zijn vertelt hij er niet bij.

* Het voorstel met dubbele bodem over de ‘Centrumregeling Bedrijfsvoering Leidse Regio’ mag niet door de Raad worden aangenomen. En zeker niet inclusief de verhuizing van de Bezwaarschriftencommissie naar Leiden. Alleen al omdat Leiden eigenaar is van onroerend goed in Oegstgeest en er sprake kan zijn van tegenstrijdige belangen. Er zijn in Oegstgeest voldoende bekwame juristen om een eigen commissie te bemensen.

* Tenslotte: Burgemeester Jaensch zei bij zijn herbenoeming “dat hij veel zin heeft om de komende periode aan de slag te gaan voor inwoners, organisaties en bedrijven.” Helaas niets over een zelfstandig Oegstgeest, niets over een andere bestuursstijl, niets over het buitensluiten van de oppositie en niets over herstel van vertrouwen. Zonder een verklaring over dit soort kwesties in de nieuwe Raad stevenen we af op een referendum over het behoud van onze zelfstandigheid.


mr Jan J.L. de Soeten