Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Wat kunt u kiezen in Oegstgeest?

De partijen die over precies een maand meedoen aan de verkiezingen voor de gemeenteraad zijn het in grote lijnen eens. Over taken zoals investeren in schoolgebouwen, bruggen en wegen. En bij alle partijen zie je meer aandacht voor duurzaamheid, cultuur en sport. Een meerderheid is er ook voor behoud van groen en zelfstandigheid. Verschillen zijn er bij ruimte voor wonen: PrO wil meer woningen, dat mogelijk ten koste van andere voorzieningen gaat. D66 en Lokaal willen de zelfstandigheid van Oegstgeest opgeven, met als gevolg veel minder invloed van inwoners op hun directe omgeving. Ook de randvoorwaarde houdbare schulden respecteert ieder. Ondanks dat de schulden van onze gemeente en de rente laag zijn, valt te vrezen dat de vele doelen in de programma’s meer geld kosten dan er is. In hun mooi weer programma’s vertellen de partijen de kiezers niet hoe ze de schulden binnen de norm willen houden. Om verantwoorde besluiten te kunnen nemen, is er is naast een visie op de ruimtelijke indeling binnen Oegstgeest behoefte aan financiele projecties voor lange termijn. Over deze projecties informeert het college de nieuwe raad pas na de verkiezingen. 

Wat nu? Om te kiezen, moet u weten hoe de partijen mogelijke financiele tekorten willen dekken. Dit kan met middelen, die niet populair zijn in verkiezingstijd. De gemeente kan parkeergeld invoeren in plaats van openbare ruimte kosteloos beschikbaar stellen. En de gemeente kan onbenutte belastingcapaciteit inzetten door verhoging van de OZB. Maar er zijn betere mogelijkheden: het gebruiken van andere onbenutte capaciteit. Zoals kostendekkend maken van de diensten van de gemeente voor riolering. Inwoners kunnen een hogere rioolheffing compenseren met een lagere afvalstoffenheffing door beter scheiden van afval. Logisch lijkt verkoop van de belegging in netbeheerder Alliander, niet nodig voor dienstverlening aan inwoners. Nadat de gemeenteraad enkele jaren geleden de gelegenheid voor verkoop liet lopen, komt er wellicht een nieuwe kans. Veel ouderen hebben in hun woningen onbenutte ruimte. Door passend bouwen voor deze groep kan de gemeente doorstroming bevorderen, waardoor voor middengroepers en jongeren ruimte vrijkomt. Onbenutte groencapaciteit wordt toegankelijk als de hoogspanning ondergronds gaat. Met bijkomend voordeel dat er enkele woningen bij kunnen komen. 

Ook onze inwoners hebben onbenutte capaciteit: kennis en ervaring. De gemeente kan daar meer gebruik van maken door eerder en helder te communiceren. En door vaker willekeurig inwoners te raadplegen over belangrijke, in onze snel veranderende omgeving vaak nieuwe onderwerpen. Als inwoner kunt u zich inzetten voor onze gemeente en helpen hoge advieskosten te beperken. Doe aan participatie, ga in een adviescommissie, bezoek eens een politieke bijeenkomst en word lid van een politieke partij. Naast de vraag hoe de kandidaten voor de raad de financien sluitend willen maken, is belangrijk of ze willen samenwerken met andere partijen. Ik raad u aan daar op te letten bij de uitgebreide informatie van de partijen en er naar te vragen als u de kandidaat-raadsleden spreekt. Volg het verkiezingsnieuws en stem!

Simon Vogel