Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Verantwoordelijke jongeren in landen waar conflicten zijn

De jonge leeftijd is heel bijzonder, alles is nieuw en spannend. Heel veel mensen en jongeren in de wereld hebben niet zo veel geluk om een goede ervaring van een mooie jeugd periode te hebben.

In heel veel landen en ook in Afghanistan krijgen heel jonge kinderen en ook jongeren snel verantwoordelijkheden. Ze moeten werken, studeren en er zijn heel veel sociale verplichtingen. Ze moeten zich dan netjes gedragen, anders zijn ze niet goed opgevoed.

Ze hebben niet zo veel feesten, gezelligheid en zitten niet op sportclubs. Maar ze zijn blij.

Jongeren hier kunnen heel lang zorgeloos leven. Als ze bij elkaar komen praten ze over uitgaan, sporten, autos en allerlei gezellige dingen. Ze kunnen ook plannen maken en ideeën uitwisselen over nieuwe technologie en meestaal hebben ze het laatste model telefoon. Hier in Nederland hoor ik regelmatig in het nieuws over jongeren met psychische problemen. Volgens mij komt dat omdat ze geen verantwoordelijkheid hebben in het leven. Als er dan iets moeilijk is in hun opleiding en werk stoppen ze heel snel. In Afghanistan en ook andere landen waar oorlogen zijn, praten de jongeren over hoe ze werk kunnnen vinden, wanneer hun land veilig zal zijn en dat er een vriend is omgekomen bij een aanslag. Er zijn heel slimme jongeren met veel goede ideeën maar er zijn geen mogelijkheden om er iets mee te doen. Die jongeren gaan vaak naar het buitenland om hun talenten te kunnen gebruiken. Helaas is de tocht naar het buitenland heel gevaarlijk en velen komen daar bij om.

De mensen en vooral ook de jongeren hebben een hekel aan geweld omdat ze de oorlog zelf hebben meegemaakt. Hier zie ik soms jongeren gamen en vaak gaat dat om gewelddadige spellen. Ik houd daar helemaal niet van, als mijn kinderen een nep wapen willen hebben word ik echt boos want ik heb gezien hoe akelig geweld in het echt is.

Gelukkig hebben de jongeren hier die ervaring niet. Ik hoop altijd dat het zo voor de hele wereld zal worden.


Nazanin Amini


Nazanin Amini woont sinds 2016 in Oegstgeest en is met haar man en kinderen vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht.