Afbeelding
Foto:

Rosdorff betreurt actie kandidaat-raadslid Hart voor Oegstgeest

politiek n Fractievoorzitter Karin Rosdorff (Hart voor Oegstgeest) nam in de openbaarheid afstand van een kandidaat-raadslid van haar eigen partij: Wyb Kusters. 

Kusters schreef een brief naar de Oegstgeester Courant. Hierin legde hij een link tussen de ASC-voorzitter Matthijs Huizing, de wethouder Matthijs Huizing en het adviesbureau M.E. Huizing Advies. “Voor de één kan in dit dorp niks en voor de ander alles”, stelde Kusters onder meer.

Rosdorff liet tijdens de raadsvergadering weten: “Ik betreur dat deze persoon op de man heeft gespeeld.” VVD-fractievoorzitter Sven Spaargaren reageerde hierop: “Ik ben blij dat Rosdorff dit zegt. Je kunt wat vinden van de wethouder, maar we moeten eerst in openbaarheid met elkaar praten en niet onze verschillen vergroten in kranten. Ik ben blij dat u afstand hebt genomen van dit artikel (ingezonden brief - red.) en afstand hebt genomen van de persoon die dit heeft ingestuurd.”


Uitstel behandeling nieuwe bouwplannen

politiek n Pas wanneer de Omgevingsvisie is vastgesteld mag de toekomstige gemeenteraad besluiten nemen over nieuwe woningbouwplannen.

In het verleden riepen politieke partijen nogal eens op om niet over het eigen graf te gaan regeren. Maar waar het gaat om de combinatie van bouwwensen en de druk op de groene openbare ruimte, besloot de raad bijna unaniem dat er een tijdelijke stop moet komen op het toekennen van woningbouwvergunningen. Dit voorstel werd ingediend door CDA, HVO, D66, VVD en Lokaal.

De partijen vinden dat het dorpse en groene karakter van Oegstgeest moet worden behouden. Niet de wens van vastgoedeigenaren moet leidend zijn, maar ‘een door de gemeenteraad met langetermijnvisie besloten publiekrechtelijk kader’. Het moet afgelopen zijn met het postzegelbeleid van overal weer een stukje groen weg voor de komst van weer nieuwe huizen. De nieuwe Omgevingsvisie, waarvan vorige week bekend werd dat die niet deze zomer, maar pas in oktober of nog later wordt ingevoerd, moet zorgen voor één uniform beslissingspatroon.

Bestaande woningbouwplannen kunnen gewoon behandeld en beoordeeld worden door de toekomstige gemeenteraad. Alleen BVNL-raadslid Rolloos was tegen dit besluit. “Hiermee geef je jezelf als raad een brevet aan onvermogen. We zitten hier om besluiten te nemen en niet om als een sneeuwschuiver alles voor je uit te schuiven.”