Afbeelding
Foto:

Vertrouwen in de politiek: Wat gaat er eigenlijk goed?

Het boek lag al een tijdje op het stapeltje te lezen boeken. De biografie over Els Borst: Medicus in de politiek. Over een hele interessante vrouw, die vanuit een niet-politieke achtergrond een belangrijke en invloedrijke politicus werd en het bracht tot Minister van Staat. Met dit type politieke leiders kan naar mijn idee weer vertrouwen in de politiek worden opgebouwd. Ik nam echter onvoldoende tijd om deze biografie van Nele Beyen goed te lezen. Dat wordt dan een volgende keer.


Inwoners-enquête 1

Ik peinsde verder over vertrouwen in de politiek. Ik heb daar al eens eerder een column in de OC aan gewijd, naar aanleiding van de resultaten van de inwoners-enquête 2021. In dat rapport sprak slechts 19% van de inwoners vertrouwen uit in de Oegstgeester gemeentelijke politiek.En ik dacht bij mijzelf: laat ik het nu eens omdraaien en aandacht besteden aan die dingen die wél goed gaan in onze gemeente. Rondvraag in diverse kringen leverde in eerste instantie een lange stilte op: ja, wat gaat er eigenlijk goed? Aarzelend kwamen positieve geluiden op gang.
De verruiming van de openingstijden bij de gemeentewerf in corona-tijd, met de milieu- straat, dat was een goede zaak. En de mensen die er werken zijn zo vriendelijk en behulpzaam.
O ja, en dat de burgemeester zo actief is op sociale media.
De herinrichting van de wijk het Oranjepark wordt ook positief beoordeeld. Die herinrichting heeft een nieuwe regenwaterriolering, nieuwe stoepen en straten, bomen en lantarenpalen opgeleverd. Met inspraak van bewoners. Deze ruim 100-jarige wijk heeft daarmee een geslaagde, grondige en mooie opknapbeurt gekregen.
En het WMO-beleid (WMO = wet maatschappelijke ondersteuning) gericht op inwoners die hulp nodig hebben en niet meer in staat zijn alles zelfstandig te doen. Daar werkt de gemeente prima samen met goed op elkaar ingespeelde samenwerkingspartners ten behoeve van het welzijn van de inwoners.
Contact met raadsleden tenslotte. De mensen die ik sprak hadden er, op één uitzondering na, een goed gevoel aan over gehouden: er werd naar ze geluisterd en zaken werden opgepakt.

Ik tel dus een vijftal goede ervaringen. Maar dat zijn er ongetwijfeld meer. Wilt u mij een mailtje sturen met uw positieve ervaringen via harryvissers@gmail.com? Dan zal ik er aandacht aan besteden.


Inwoners-enquête 2

Op 13 januari jl. heeft een commissie van de gemeenteraad de resultaten van de inwoners-enquête 2021 besproken. Hierbij is onder meer gepleit voor een meer directe aanpak van de zaken die niet goed zijn gegaan. Niet weer een nader onderzoek, zoals B& W wilden, maar meer directe actie is de wens.


In deze column is vaker gewezen op het belang van actievoerders. Eerst waren het mopperkonten, later zetten sommige hun gemopper om in voorstellen, acties, gericht op verbetering van hun leefomgeving.

 

Daarom open ik, naast de Rubriek Wat gaat er allemaal goed in Oegstgeest, ook een Rubriek Wat gaat er allemaal slecht in Oegstgeest en hoe kan dat beter/anders worden geregeld?  Ook deze reacties graag naar harryvissers@gmail.com.
En dan geldt hetzelfde: ik zal er aandacht aan besteden.


Ik ben benieuwd naar uw reacties! 


Harry Vissers