Schotpoging Mart Hortensius. Hij zou negen keer succesvol zijn.
Schotpoging Mart Hortensius. Hij zou negen keer succesvol zijn. Foto: Wim van Tuijl

Fiks met ruime cijfers langs ODIK

Korfbal n Fiks kende in sporthal De Cuyl een perfecte herstart van de zaalcompetitie, die wekenlang vanwege de coronamaatregelen stillag. Na het slotsignaal stond er 31-15 op het scorebord; de grootste zege die Fiks ooit in de Hoofdklasse heeft behaald.


De competitie is nu hervat in poules van vier. Fiks is daarbij ondermeer gekoppeld aan ODIK uit Barneveld, dat bekend staat om de vele pluimveebedrijven. Op papier is ODIK de kandidaat voor een lage eindklassering. Het grootste gevaar blijft onderschatting. Fiks echter, nam de ontmoeting serieus. De Barnevelders begonnen sterk aan de wedstrijd en wilden scorend direct hun ei kwijt. Even leek Fiks van de leg, maar was er na 4-4 als de kippen bij om corrigerend op te treden en de regie over te nemen, zeker na 7-6.
Trainer Aad van Rijthoven: "ODIK had in het begin een indrukwekkend schotpercentage, maar ik verwachtte dat dit niet was vol te houden. De tegenstander heeft twee goede schutters. Die werden scherper verdedigd." Vooral na 7-6 liep de score flink op. In de aanval werden de juiste mensen aangespeeld, die trefzeker aanlegden. Vaak meerdere malen omdat er goede rebound stond rond de korfzone. Met name Mart Hortensius en Melissa Heijne (beiden 6 inzetten) drukten scorend hun stempel op de eerste helft. Hun vakgenoten anticipeerden op hun scherpte door ze steeds in stelling te brengen. Het grote offensief leidde tot een ruststand van 17-9 en uit het spelbeeld viel te concluderen dat de basis voor de zege was gelegd.


De trainer was zeer tevreden over het verdere verloop van de wedstrijd. "Fiks liet de teugels niet vieren, maar behield in de tweede helft de scherpte in het spel, zonder een periode van verslappen. Dit verklaart dat het team een hele wedstrijd goed kan blijven spelen. Dankzij het voortdurend attente verdedigen kwam ODIK niet in de wedstrijd”, vertelde hij. Fiks bleef de scorende vorm vasthouden en dat was de reden dat de uitslag zo hoog zou gaan oplopen. Al met al een uitstekende start van de vernieuwde competitie, waarin de komende weken sterkere teams moeten worden bestreden. Komende zaterdagen volgen uitwedstrijden tegen AW/DTV Amsterdam en TOP Arnemuiden. In ieder geval vormt een 31-15 zege een mentale oppepper.
Scores: Mart Hortensius (9), Melissa Heijne (7), Kevin Vreeken (5), Lianne Anholts (3), Kelsey Heijne (2), Dominic van Welzen (4), Ilse Hazekamp (1).