Open brief aan de gemeenteraad en het college

Geachte raadsleden, B&W,

Alweer een geheim Oegstgeester locatie overleg?

De afgelopen jaren hebben we te veel geheime overleggen langs zien komen met te vaak verbijsterend negatieve resultaten.

Om er maar wat te noemen: het beschadigen van de natuur in de Overveerpolder (later toegedekt met plastic gras), het Endegeest verhaal, het onmenselijke gebeuren rondom de Leo Kannerschool (had 10 jaar geleden al moeten en kunnen verhuizen) het bijzondere verhaal rondom de aanleunwoningen op de Hazenboslaan. De lijst is eindeloos. Wordt het in Oegstgeest niets eens tijd voor een eerlijker en democratisch bestuur?

Op 1 februari was er een besloten technische briefing over een eventuele mogelijke nieuwe zwembadlocatie.

Maar zover is men nog lang niet. Er is nu weliswaar een eerste openbaar verhaaltje beschikbaar over de mogelijkheden voor een nieuw zwembad in 2030. Maar de eenvoudige of simpele vraag aan de raadsleden is dan: heeft u allen het nieuwe zwembadrapport eigenlijk wel gelezen, gecontroleerd en vooral begrepen? En zullen we daarna dan het plan in het openbaar bespreken en vaststellen wat we willen, voordat men eerst in beslotenheid over mogelijke locaties gaat denken?

En ter herinnering - men vergeet kennelijk namelijk snel in Oegstgeest: de afgelopen jaren waren er verschillende unanieme besluiten van de gemeenteraad over een nieuw te bouwen zwembad.

Besluiten die telkenmale terzijde zijn geschoven door de wethouders.

Ook toen is er meermalen overleg geweest over mogelijke locaties, in bijzijn van wethouder(s), ambtenaren, raadsleden, bewoners en nog wat mensen. De conclusies waren toen heel simpel:

Een zwembad bouwen op een andere locatie dan de huidige zou uitermate onwenselijk zijn. De huidige locatie is nog steeds prima; goed en veilig bereikbaar per fiets, wandelende en per auto, vanuit het grootste gedeelte van Oegstgeest, Warmond en Leiden. Ja vergeet niet, zelfs uit Lisse, Sassenheim en Voorschoten komen er (o.a. vooral Vivax zwemles) bezoekers. Er is voldoende fiets- en auto parkeerruimte, elke 15 minuten 2 bussen en zo meer. Bovendien is er al een eenduidig bestemmingsplan en men kan er nieuw bouwen, terwijl het oude zwembad nog blijft functioneren.

Het is gemeentegrond. Er is dan bovendien op deze locatie ook geen duister verhaal, wederom, nodig of mogelijk over grondhandel, grondruil of wat dan ook.

Of wil men nu weer een volgend politiek spelletje gaan spelen vlak voor de verkiezingen?

Erik Rörsch


Volkshuisvesting ook in Oegstgeest

Eindelijk weer een minister van volkshuisvesting! We durven het weer uit te spreken: “volkshuisvesting”.

Het lijkt een woord van vroeger, maar dat woord was niet verkeerd. En ook nu is er weer alle reden voor een meer sturende overheid als het gaat om het realiseren van woningen voor mensen, die anders geen enkele kans krijgen op de bizarre woningmarkt van dit moment. De prijzen van huizen rijzen de pan uit. Ook in Oegstgeest wordt inmiddels tegen de klippen op geboden voor een eenvoudige eengezinswoning. 

Ik denk dat het nodig is dat er ook op lokaal niveau weer echte wethouders van volkshuisvesting komen. En nog belangrijker, dat zij deel uitmaken van een college, dat als geheel serieus werk wil maken en alles wil doen om het tekort aan woningen voor deze groepen van woningzoekenden op te lossen. Sinds 2014 is er in Oegstgeest geen enkele sociale huurwoning meer bijgebouwd. Te gek voor woorden. 

Wij kunnen onmogelijk de hele regionale woningbehoefte in Oegstgeest oplossen, maar we kunnen wel, meer dan nu, tegemoetkomen aan de gerechtvaardigde wensen van Oegstgeester starters, middeninkomens of Oegstgeesters, die door hun leeftijd of handicap zijn aangewezen op rolstoel (of minimaal rollator) toe- en doorgankelijke woningen.

Natuurlijk, ook ander belangen moeten worden meegewogen. In Oegstgeest wordt terecht veel waarde gehecht aan behoud van het groene en mooie karakter van het dorp. Maar dat betekent nog niet dat alles zo moet blijven als het nu is. Met een goede inpassing en ruime aandacht voor architectuur kan woningbouw op diverse plekken zelfs bijdragen aan een nog mooiere woonomgeving. 

Er zitten nog een aantal plannen in de pijplijn. Met name in Nieuw Rijngeest. Maar deze zijn onvoldoende om tegemoet te komen aan de grote vraag naar sociale huurwoningen en goedkopere koopwoningen. 

Nieuwbouwprojecten moeten voortaan 25% sociale huurwoningen bevatten (was 15%). En om de betaalbaarheid van woningen in Oegstgeest te vergroten ook nog eens 25% middel dure huurwoningen. Mooi dat in de afgelopen collegeperiode hiertoe eindelijk besloten is!

Maar het is niet genoeg. De woningmarkt van nu maakt het nodig dat deze percentages nog verder omhoog gaan. ... Ik mag hopen dat alles op alles wordt gezet om plannen in de pijplijn alsnog bij te stellen of dat op zijn minst een wethouder volkshuisvesting samen met zijn collega-wethouders er alles aan zal doen om in de komende collegeperiode bij nieuwe plannen deze percentages mogelijk te maken. En vooral maak tempo!

Anton van Kempen

Oud raadslid en oud-bestuursvoorzitter van Progressief Oegstgeest