100 Bezwaarschriften (2)

Met instemming las ik in de Oegstgeester Courant van 26 januari 2022 de ingezonden brief van mevrouw Beijlevelt over de sportschool Jenergy in Poelgeest en het dwarsliggen van B&W.

Voor de één kan in dit dorp niks en voor de ander kan alles. Ik moest er aan terugdenken dat het ASC-bestuur met het Gemeentebestuur een overeenkomst tekende dat op de nieuwe sportvelden in de Overveerpolder géén kunstgras zou komen. Matthijs Huizing was tien jaar voorzitter van ASC.

Kortgeleden kwamen ze er bij ASC in de Overveerpolder achter dat er een foutje in het bestemmingsplan zat. En wat gebeurde er toen? Binnen de kortste keren mocht ASC het kunstgras uitrollen. Waar worden die ‘foutjes bedankt’ verzonnen?

Je mag toch hopen niet bij M.E. Huizing Advies, adviesbureau en projectmanagement voor overheid en bedrijfsleven (zie Kamer van Koophandel).

Wat zeker is, is dat Wethouder Huizing lijsttrekker is van de VVD voor de Gemeenteraadsverkiezingen in maart. Weer een ‘foutje bedankt’!

Wie het lokale nieuws heeft gevolgd weet inmiddels dat ‘foutje bedankt’ op het hele College van B&W van toepassing is. In Nieuw Rhijngeest en de Geesten kunnen ze er over meepraten.

Wyb Kusters


Energietransitie in Oegstgeest

Inmiddels weten we allemaal dat we de opwarming van de Aarde moeten beperken tot minder dan 2 graden Celsius, bij voorkeur tot 1,5 graden om klimaatcatastrofes te voorkomen. Om de nettoCO2 uitstoot tot nul terug te brengen moet de hele bebouwde omgeving van het gas af in 2050.

Ook Oegstgeest heeft een warmtevisie laten opstellen.

Die visie geeft andere energiebronnen voor de verwarming van onze huizen zoals gebruik maken van restwarmte uit bedrijven, warmte onttrekking uit meren, aardwarmte of het installeren van een warmtepomp die op stroom loopt. Wat het ook gaat worden, de eerste en misschien meest belangrijke stap die nu gezet moet worden is te stoppen met warmte verspillen. Juist daar is in Oegstgeest veel te winnen vanwege de vele matig geïsoleerde woningen. Met de stijgende energieprijzen gaat dat ook nog eens financieel meer en meer lonen. Voor veel gezinnen zijn de energieprijzen inmiddels niet meer te betalen, een nieuwe vorm van armoede. Hen zullen we financieel moeten helpen om hun huis te isoleren. Duurzaamheidsinvesteringen zijn geen kostenpost maar de enige weg voor het behoud van onze welvaart en de leefbaarheid van deze planeet. De slogan van de VVD en het CDA, klimaatbeleid moet wel ‘haalbaar en betaalbaar’ zijn, is een gotspe in dit verband.

Daarnaast kunnen we met het veranderen van ons gedrag minder energie verspillen. Dat kan in kleine veranderingen zitten zoals wassen op lagere temperatuur, een energiezuinige douche kop, korter en minder douchen tot het dragen van warmere kleren bij een lagere kamertemperatuur.

Inmiddels zijn er in opdracht van de gemeente een aantal energiecoaches in Oegstgeest opgeleid die vrijblijvend tips kunnen geven hoe U het slimst energie en daarmee kosten kunt besparen. Binnenkort beschikken zij ook over een warmtecamera en kunnen zo de koude lekken in uw huis opsporen. U kunt ze vinden op de ‘Gagoedoegstgeest.nl' voor een (kosteloze) afspraak. Hoe eerder we beginnen, hoe groter de voordelen voor ieder.

Mia de Beun
Energiecoach