Vers van de maand

Zag je mij ook staan?

Ik werd oud-

een laatste restje geluk gloeide nog in mij na

ik zag iedereen van wie ik had gehouden-

van sommigen heel lang en heel veel,

van anderen een beetje en niet langer dan even-

en draaide me om om weg te gaan

maar een jongen stapte naar voren,

trok aan mijn schouder en vroeg:

‘Zag je mij ook staan?’

‘Nee,’ zei ik-

het werd al donker, maar ik herkende mijzelf.


Wie kent hem niet van zijn dierenverhalen (van de eekhoorn en de mier t/m de krekel en de olifant en zoveel anderen). Dieren als mensen met hun angsten en hun twijfel, hun verlangen en hun moed. 

Toon Tellegen. Vorig jaar werd hij tachtig en verscheen bij Querido de dichtbundel Tot de winter erop volgt, een terugblik op het leven en een sprong vooruit. Want al lijken herinneringen ver en al is het lichaam in verval, de geest blijft in veel gevallen creatief en jong. 

Je mag jezelf zien staan, zo jong als in je jeugd. Niet letterlijk, zoals het toen was, maar zoals het nu is: met een nieuwe toekomst voor ogen.

Dat is niet alleen voor Toon Tellegen een uitdaging.

Ronald da Costa


Alzheimer Café weer open

ontmoeting n Het Alzheimer Café opent op donderdag 10 februari met het thema ‘Wat kan het sociale wijkteam voor u betekenen’.

Als mensen thuis wonen met dementie kan er een situatie ontstaan waarin hulp nodig is, zeker als iemand alleen woont. Maar ook voor een mantelzorger kan de belasting te groot worden. De overheid promoot het zo lang mogelijk thuis blijven wonen en voorziet met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) voor hulp in de thuissituatie. In Leiden heeft het Sociale Wijkteam 7 vestigingen. Leiderdorp en Oegstgeest hebben ook elk een wijkteam.

De gespreksleider interviewt Sandra Fleur. Zij werkt in een Sociaal Wijkteam.

Er is gelegenheid om vragen te stellen.
Zoals gewoonlijk is er livemuziek.

Het Alzheimer Café Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest is een ontmoetingsplaats, waar mensen met dementie, hun partners, familieleden en andere belangstellenden elkaar in een ongedwongen sfeer kunnen ontmoeten en ervaring kunnen uitwisselen. De doelstelling is voorlichting geven over dementie en de gevolgen ervan bespreekbaar maken.

De locatie is: SBO De Vlieger, Boerhaavelaan 298, 2334EZ te Leiden.

De zaal is open om 19.00, het programma start om 19.30 uur. Aanmelden is niet nodig.

Het volledige jaarprogramma is te vinden op de website van het Alzheimer Café Leiden e.o. Kijk ook op dementie.nl.