Terug op de middelbare school

Ik weet niet of ik hierin uniek ben, maar ik droom regelmatig dat ik weer terug ben op mijn middelbare school. Deze school was het Bonaventura college aan de Mariënpoelstraat. Het is niet erg hierover te dromen want ik heb er een fijne tijd gehad. Ondertussen heb ik van velen uit Oegstgeest gehoord dat zij ook hun middelbareschooltijd daar hebben doorgebracht.

In de brugklas hadden we een biologieleraar waar iedereen een beetje bang voor was. Zwaar pijp rokend (onvoorstelbaar nu) liet hij je naar voren komen voor een overhoring. Ik wist het antwoord niet zeker, dus ik begin met: “Ik geloof dat ….” De leraar onderbrak mij chagrijnig. “Geloven! Geloven doe je in de kerk. Weten doe je hier.” Dit hielp niet echt om minder zenuwachtig te worden. 

Onder de opmerking van de biologieleraar zat een bepaalde opvatting: “Geloof staat tegenover wetenschap Je gelooft alleen omdat je iets niet weet.” Maar geloof geeft volgens mij wel degelijk kennis. Het is alleen een ander soort kennis dan wis-, natuur -of scheikunde geven. 

De wetenschap geeft ons allerlei technische uitvindingen die ons leven comfortabel maken. 

Zij geeft niet echt antwoord op een aantal wezenlijke vragen. Vragen als: “Waar doe ik het allemaal voor? Wat is de zin van alles? ”

Jaap (niet zijn echte naam) vertelt naar aanleiding van de begrafenis van zijn vader: “Zijn carrière was niet groots. Je zou zeggen dat hij weinig tot stand heeft gebracht. Maar op zijn crematie werd ik verrast door het ene na het andere verhaal van collega’s op zijn werk. Niet het management, maar de mensen van de werkvloer. Verhalen hoe mijn vader hen over een dood punt heen geholpen had. Al die verhalen zetten me aan het denken. Ik begon vragen te stellen bij wat echt belangrijk is in het leven. Geld, succes, huisje, boompje, beestje waren altijd belangrijk voor mij. Ze zijn het nog steeds, maar ik voel de behoefte ze in een groter verhaal te plaatsen.”

Ik heb ooit iemand horen zeggen: "We kunnen pas echt ‘leven', als ons leven een doel heeft. Tot die tijd ‘bestaan' we alleen maar. Iedere mens heeft behoefte aan een groter verhaal wat richting geeft aan je leven.” Het grotere verhaal is precies wat geloof ons kan geven.   Pastoor Rochus Franken