Honderd maal bezwaar tegen weigering uitbreiding

jenergy n Vorige week werd het honderdste bezwaarschrift bij de gemeente Oegstgeest ingediend tegen de weigering van de (interne) uitbreiding van sportschool Jenergy die gevestigd is aan de Clusiushof in Poelgeest.

Eerder werd er geprotesteerd dat een tussenverdieping niet gebruikt mocht worden. Die toestemming kreeg de sportschool alsnog. Een omgevingsvergunning voor het mogen gebruiken van nog eens 160 vierkante meter (onder andere een ruimte voor boksen) werd niet afgegeven. Dit omdat volgens het Oegstgeester college een verdere uitbreiding van het aantal vierkante meters en afwijking van het bestemmingsplan niet gewenst is. 


Volgens veel sportschoolleden en eigenaresse Jenny Gaidoukevitch misbruikt de gemeente een eigen bestemmingsplan-fout (het woord ‘sport’ verdween uit het bestemmingsplan) om de uitbreiding tegen te houden.


Ook vinden zij dat de gemeente geen oog heeft voor het belang van een goed lopende sportschool zoals Jenergy, voor zowel de gezondheid van de leden als voor de sociale binding in de wijk en de gemeente.


Verkiezingsprogramma D66:                         'Samen voor een duurzame toekomst'

politiek n D66 Oegstgeest presenteerde afgelopen week haar verkiezingsprogramma: ‘Samen voor een duurzame toekomst’. Met ambitie, maar ook bewust van de grote uitdagingen, willen de Democraten ervoor zorgen dat Oegstgeest ook in de toekomst dit mooie vooruitstrevende dorp blijft om te wonen en te werken.

“De problemen hebben zich de afgelopen jaren opgestapeld. De kwaliteit van Oegstgeest als woongemeente staat onder druk. Onze scholen, bruggen en wegen zakken vanwege achterstallig onderhoud door de ondergrens. De gemeente kan maar met moeite goede ambtenaren vinden en is steeds minder goed bereikbaar. Het vertrouwen in het bestuur is alleen maar minder geworden. Ondertussen zijn er geen passende woningen voor starters, lagere inkomens of ouderen met een zorgbehoefte”, aldus D66 in een persbericht. “De kwaliteit van Oegstgeest als woongemeente kan alleen overeind blijven als we zorgen voor kwalitatief goede duurzame woningen met een goede groene inbedding.” 

D66 vindt het belangrijk dat inwoners gaan bepalen hoe Oegstgeest eruit moet zien en dat daarmee regie wordt gepakt op alle plannen van projectontwikkelaars. Een locatie als ‘La France’ naast Wijckerslooth is voor D66 bij uitstek geschikt voor goed ingepaste zorgwoningen. Daarnaast versterkt D66 bij voorkeur de leefomgeving bij de Almondehoeve met beperkte sociale woningbouw in een groene parkstructuur.


“Voorzieningen als scholen, het zwembad en de bibliotheek zijn onmisbaar. Net als de verenigingen en vrijwilligers die dagelijks voor ons als inwoners aan de slag zijn. D66 zet een adequate jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning voorop zodat iedereen de kans krijgt om hier aan deel te nemen.” D66 wil in samenwerking met organisaties in het dorp zorgen voor meer ontmoetingslocaties voor jongeren.


“Een nieuwe bestuurscultuur is hard nodig om de kloof tussen burgers en bestuur te dichten,” stelt D66 verder. D66 wil een inwonersgerichte gemeente die meer inzet op participatie. “De adviserende rol van inwoners moet worden versterkt door invoering van het recht op burgeramendement. Regionale samenwerking staat ook hoog op de agenda. Alleen bij een goede regionale samenwerking kan de positie van Oegstgeest als zelfstandige gemeente worden versterkt.”


Maatregelen Hollands Midden blijven gehandhaafd 

politiek n Tijdens de persconferentie van vrijdagavond heeft het kabinet aangekondigd de maatregelen tegen het coronavirus deels te versoepelen. De 18 burgemeesters van de Veiligheidsregio Hollands Midden hebben overlegd over de stand van zaken rondom het coronavirus en de aangekondigde maatregelen. De burgemeesters zetten het handhavingsbeleid dat zij tijdens de pandemie hebben gevoerd door. Dat betekent mogelijk maken wat kan en verspreiding van het virus tegengaan. 

Voor de horeca, cultuur en evenementensector bieden de versoepelingen nog niet de verzachting die men hoopte en dat is een bittere pil. "De klappen in deze sectoren zijn bijzonder hard en het water staat ondernemers vaak tot aan de lippen. Daar zijn wij ons als burgemeesters zeer goed van bewust. Zeker ook omdat de landelijke steunpakketten voor deze ondernemers nog steeds onvoldoende zijn. Tegelijkertijd zijn wij verantwoordelijk voor het handhaven van de door de Rijksoverheid vastgestelde maatregelen. Wij blijven de regels die vanaf zaterdag gelden dan ook handhaven. Het openen van bedrijven wanneer dat niet is toegestaan wordt in de Veiligheidsregio Hollands Midden niet gedoogd. Dat geldt ook voor acties zoals die op een aantal plekken in Nederland zijn aangekondigd”. De burgemeesters roepen inwoners en ondernemers in de regio op zich aan de maatregelen te blijven houden.