Minister

We hebben een nieuw kabinet met maar liefst twintig ministers, waarvan tien man en tien vrouw.

betekent letterlijk 'dienaar'. Het zal u misschien verbazen, maar uw columnist van dienst is ook minister. Verbi Divini Minister wel te verstaan. V.D.M. is een titel die sommige predikanten vroeger gebruikten achter hun naam om duidelijk te maken dat ze geestelijke waren. Letterlijk vertaalt betekent het 'Dienaar van het Goddelijke Woord'. In de volksmond ben ik gewoon dominee. 

Vraag is nu waaraan onze ministers dienstbaar zijn? Het kortste antwoord lijkt: ze dienen de publieke zaak. In de praktijk geven ze leiding aan een ministerie van een specifiek beleidsterrein waarvoor ze eindverantwoordelijk zijn. 

Zijn er nou raakvlakken tussen mijn geestelijke ministerschap en het politieke ministerschap? Ik vermoed van wel. Bij beide is er een dynamisch spanningsveld tussen het dienen van de zaak en de concrete mensen. In mijn geval is 'de zaak' het actualiseren van 'het Woord van God', oftewel het verkondigen van het Evangelie in onze huidige tijd en cultuur. Soms kan dat een onaangename, profetische boodschap zijn. Er is een mooie spotprent van een dominee die na afloop van een kerkdienst de mensen de handen schudt en zich verontschuldigt voor zijn kritische boodschap door tegen ieder afzonderlijk te zeggen: 'het was niet persoonlijk bedoeld'. 

Ook een minister kan ambtshalve omwille van 'de zaak', bijvoorbeeld het klimaat, impopulaire, maar noodzakelijke maatregelen moeten nemen. Soms vraagt de zaak waaraan je dienstbaar bent om visie en durf, om lef. Wat mij dan helpt is te beseffen dat lef afkomstig is van het Hebreeuwse 'lev', dat hart betekent. Wanneer je lef hebt, omwille van de zaak die je dient, en tegelijkertijd hart hebt voor de mensen waaraan je dienstbaar wilt zijn, dan kun je heel ver komen. Dat vraagt van ministers om altijd oog te blijven houden voor de concrete burgers die zij dienen. Het vraagt tegelijkertijd ook van ons burgers, dat wij het lef hebben ministers iets van ons vertrouwen te geven. Zonder wederkerig vertrouwen gaat het niet, is mijn ervaring als minister.


Ds. Rian Veldman

Rian Veldman (V.D.M.)