Lezers schrijven

Oegstgeester Politiek

De Oegstgeester Courant van vorige week gaf een aardig inkijkje in een aantal gevoelige plaatselijke politieke items. In de eerste ingezonden brief van de fractievoorzitter van Lokaal Oegstgeest wordt de columnist Tim van Tongeren persoonlijk aangevallen, op een wijze ons bekend van Trump, over zijn vraagtekens bij het democratisch gehalte van Lokaal Oegstgeest. Net als bij Geert Wilders en zijn PVV blijkt er ook bij Lokaal Oegstgeest geen interne partijdemocratie te bestaan. Dit is zeer opmerkelijk voor een partij, die altijd pleit voor open en transparant bestuur in Oegstgeest. De aanval lijkt meer op het bekende "neerschieten van de boodschapper, die met onwelgevallig nieuws komt”! 

In een tweede ingezonden brief reageert de D'66 partijvoorzitter in onze gemeente op een eerder ingezonden brief van de Vereniging Hofbrouckerpark over het (in de ogen van de vereniging) vermeende standpunt van deze partij m.b.t. mogelijke bebouwing aldaar. Het is erg jammer dat zowel de actiegroepen rond Hofbrouckerpark en Endegeest soms komen met vaste standpunten, zonder eerst echt goed te luisteren naar de meningen van andere betrokkenen. Misschien dat ze deze niet willen horen. 

In het item Politieke Bespiegelingen wordt dieper ingegaan op de mogelijke oplossingen rond een eventuele gemeentelijke herindeling. Mede door verkeerde bezuinigingen in het verleden (bezuinigingen op de uitgaven en niet mede gericht op de verhoging van de inkomsten) is Oegstgeest in de (financiële) problemen gekomen. Hierdoor is er onvoldoende geïnvesteerd in de infrastructuur en het bestuurlijk en ambtelijk apparaat, wat onder andere zichtbaar is in de discussies rond de diverse bestemmingsplannen. De columnist Visser pleit als oplossing hiervoor het aangaan van versterkte regionale samenwerkingsverbanden. Deze (kunstmatige) vierde bestuurslaag- oplossing heeft tot nu toe, voor zover mij bekend, nergens echt het gewenste resultaat opgeleverd, zie bijvoorbeeld de mislukte ambtelijke samenwerking Wassenaar/Voorschoten. De vraag is dus of de Oegstgeester Politiek in de komende jaren zich steeds zal blijven keren tegen gemeentelijke herindeling en daarmee het risico van ingrijpen door de Provincie over zich afroept of dat het met eigen vernieuwende initiatieven komt. Een mogelijke ontknoping van deze gordiaanse knoop kan gevonden worden in een nieuw te vormen Gemeente "De Geesten”; een samenvoeging van Voorschoten, Wassenaar en Oegstgeest. Middels een kleine grenscorrectie bij het Valkenburgse Meer ontstaat een aaneengesloten gemeente van 82 vierkante kilometer met ruim 77.000 inwoners. Een eerste voorlopige analyse geeft aan dat deze gemeenten veel kenmerken gemeenschappelijk hebben en dus goed bij elkaar kunnen passen. Met een dergelijke gemeente (47ste gemeente in inwonersaantal in Nederland) ontstaat er ook een gezonde bestuurlijke buffer tussen Den Haag en Leiden en is het tevens een oplossing voor de gemeentelijke herindelingsproblemen van Wassenaar en Voorschoten. Gezien het feit dat Wassenaar meer op Den Haag gericht is middels het bestuurlijk samenwerkingsverband Haaglanden en de twee andere gemeenten op Leiden en Hollands Rijnland, zal dit samenvoegen niet makkelijk zijn maar niet onmogelijk. Een goed voorbeeld hiervan is het dossier over de samenvoeging van verschillende gemeenten tot de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Deze bovenstaande ”out of the box” benadering is misschien de moeite waard om eens verder onderzocht te worden door Politiek Oegstgeest!

P.N.M. Koning