Hoopvol 2022

Zo, het nieuwe jaar zit er alweer anderhalve week op. De kerst- en nieuwjaarskaarten zijn opgeruimd. De kerstboomspullen staan weer op zolder. 2022 is begonnen!

Bij elke jaarwisseling worden de beste wensen uitgewisseld. Zo hoort dat. Dat doen we digitaal met mailtjes, de WhatsApp-groepen of op Facebook of we doen het ‘live’ op straat als we iemand tegenkomen. Het kan ook, lekker ouderwets, met een kaartje in de bus. Hoe dan ook, het is een goede gewoonte. Maar als we even stilstaan bij die wat obligate woorden, wat zéggen we dan? De beste wensen, wat bedoelen we dan? Gezondheid, welvaart, een nieuw huis of een nieuwe baan?

Wat de wensen voor elkaar ook zijn, er spreekt wel hoop uit. Je hoopt dat het de ander goed gaat in het nieuwe jaar. En de ander wenst jou dat ook. En hoop doet leven. Als we over onze toekomst denken, dan baseren we dat op onze ervaringen in het verleden. Als we te vaak en te veel verloren hebben, dan durven we nauwelijks meer te hopen. Maar als we zien hoeveel er toch gelukt is, ondanks alles, dan gaan we eerder geloven dat het best nog een keertje kan lukken…... Toch? Dat is lastig als je de kille werkelijkheid van de journaals en de kranten ziet. Want er is veel ellende in de wereld: oorlogen, honger, corona, onrecht, faillissementen, natuurrampen en politiek gehannes.

Ook in Oegstgeest zien we dat terug. Geen oorlog of honger, maar wel sterfgevallen door corona, winkeliers die het moeilijk hebben en een politiek debat in de gemeenteraad dat verhardt. Als je die ellende, wereldwijd en op kleine schaal in dit dorp, beziet, is er dan nog ruimte voor enige hoop?

De priester-dichter Huub Oosterhuis zegt het zo: “De bijbel heeft mij de 'onverzoenlijke hoop' geleerd, hoop die zich niet verzoent met de feiten; die tegen de feiten indenkt en invoelt - tegen het gelijk en het laatste woord van de machtigen, tegen de regimes, tegen de heersende economische orde”. Hij geeft daarbij ook aan dat het cynisch is om te denken dat het maar blijft zoals het is. Hij ziet de Bijbelse godsdienst als een doorlopend geding, een dagelijks kort geding tegen dat cynisme.

Ik wens ons allen die onverzoenlijke hoop voor 2022.

Arjan de Kok