Open brief aan de Oegstgeester Courant

Tim van Tongeren en zijn PvdA-PrO pettenproblematiek

Gelegenheidscolumnist Tim van Tongeren (PvdA, PrO) slaat in zijn laatste column “Het gaat weer beginnen” wild om zich heen. Lokaal Oegstgeest en BVNL worden door de heer Van Tongeren flink de maat genomen. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de heer Van Tongeren zo uithaalt, omdat hij Lokaal Oegstgeest en BVNL ziet als een directe bedreiging voor het lokale samenwerkingsverband Progressief Oegstgeest (PrO) waarin PvdA en GroenLinks samenwerken.

De reden van deze open brief aan de Oegstgeester Courant is dat ik van mening ben dat “Politieke bespiegelingen” niet gebruikt mogen worden als partijpolitiek instrument door vooringenomen schrijvers. En dat met open vizier dient te worden gestreden.

Dat zijn twee zaken die de heer Van Tongeren ook zelf zou moeten begrijpen. Een zekere distantie tot de actieve gemeentepolitiek en de komende verkiezingen is voor een columnist vanzelfsprekend. En dat is hier zeker niet het geval.

Niet alleen was de heer Van Tongeren gedurende 13 jaar raadslid en fractievoorzitter voor het lokale samenwerkingsverband Progressief Oegstgeest (PrO).

Ook is Tim van Tongeren op dit moment bestuurslid (penningmeester) van de lokale PvdA afdeling en is zijn vrouw, Marja Kraakman, de voorzitter van het bestuur van Progressief Oegstgeest.

Ook figureren beide echtelieden op de kandidatenlijst van Progressief Oegstgeest en zijn zij zelfs beide “lijstduwer”.

De vele rode petjes van de heer Van Tongeren zijn geen goede basis voor het schrijven van “politieke bespiegelingen”.

Het is onwenselijk dat de Oegstgeester Courant de heer Van Tongeren een podium biedt voor zijn evidente PrO-partijpolitiek.

Ik verzoek de Oegstgeester Courant dan ook de samenwerking met deze politiek geëngageerde “columnist” per direct te beëindigen.

Met vriendelijke groet,

Eelke van den Ouweelen

Lokaal Oegstgeest


---

Reactie van de redactie

De redactie is zich ervan bewust dat de columnisten van de rubriek ‘POLITIEKE BESPIEGELINGEN’ ieder een eigen politieke kleur hebben. Dat maakt, zeker richting verkiezingen, de columns juist interessant. Voorwaarde is dat zij niet actief betrokken zijn bij de lokale fractie of daar ruggespraak mee houden.

Daarnaast is persvrijheid een groot goed. Iedereen mag in ons land zeggen en schrijven wat hij wil, als het niet in strijd is met de wet.

Een columnist komt een wat grotere vrijheid toe. De vrijheid van meningsuiting is echter niet onbegrensd. Zijn woorden mogen niet nodeloos grievend zijn of alleen bedoeld om een persoon te kwetsen. Dat is in deze column niet het geval.

De Hoge Raad noemde in 2011 een column: een korte, betrekkelijk oppervlakkige en enigszins ironische beschouwing waarbij overdrijving niet wordt geschuwd en die bovendien provocerend en shockerend kan zijn.

Wij betreuren het dat de heer van den Ouweelen aanstoot genomen heeft aan de column en de achtergrond van deze columnist, maar zien geen reden om de samenwerking met de heer van Tongeren te beëindigen.

Redactie Oegstgeester Courant


Het echte verhaal over het D66 standpunt inzake Hofbrouckerpark

D66 Oegstgeest distantieert zich volledig van de ingezonden brief van Vereniging Hofbrouckerpark die eind december in de OC is gepubliceerd. In de brieven wordt gesuggereerd dat D66 voorstander is van het bouwplan van projectontwikkelaar Sedos: een ‘ontwikkeling’ van het park met vier stuks hoge appartement-complexen waaronder dure flats. D66 zou geen oog hebben voor het behoud van het groen in Oegstgeest. Niets is minder waar. De fractie van D66 heeft zich consequent tegen dit plan uitgesproken en heeft dit standpunt meer dan eens uitgelegd.

In de commissievergadering van 14 oktober 2021, waarbij vertegenwoordigers van de Vereniging Hofbrouckerpark aanwezig waren, is namens D66 gezegd dat het plan van Sedos “evident niet geschikt was” voor het Hofbrouckerpark. Twee weken later heeft de D66-fractie in de raadsvergadering gezegd dat het plan van Sedos veel te groot is en dat het niet past in het park. Hier is aan toegevoegd dat D66 nooit voor het plan van Sedos zou stemmen. Het is vreemd dat vertegenwoordigers van de Vereniging Hofbrouckerpark die bij deze vergadering aanwezig waren, waar D66 zich uitsprak tegen het plan toch blijven schrijven dat D66 voor zou zijn.

D66 zou inderdaad graag zien dat er iets verandert in het Hofbrouckerpark. De bestaande bebouwing is oud en toe aan vervanging. De huisjes, ooit bejaardenwoningen, zijn nu dure vrijesectorwoningen. Een kleinschalige zorgfunctie is waar D66 consequent voor heeft gepleit. Helaas heeft wethouder Glasbeek dit nooit serieus met de ontwikkelaar besproken en is hij niet verder gekomen dan een verdieping afhalen van een plan dat veel te groot is. Daar heeft D66 nooit voor gestemd en daar zal D66 ook nooit voor stemmen.

Carina Bos, Voorzitter D66 Oegstgeest