Afbeelding
Foto:

Bode Leo van Loon verrast met medaille

Donderdag 17 juni verraste ras-Oegstgeestenaar Henk Heemskerk een bode van het gemeentehuis, Leo van Loon, met de bronzen medaille van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Op 15 februari redde Leo Henk uit het ijskoude water van een sloot achter het raadhuis.

Afgelopen februari was één van Henks schapen achter het gemeentehuis via het dooiende ijs in de sloot beland. De onverschrokken Henk aarzelde geen moment, en deed alles om het dier te redden. Omdat de vacht van het schaap zich inmiddels had volgezogen met ijskoud water, lukte het Henk niet om het op de kant te krijgen. Hij belandde ook zelf in de sloot, kreeg het schaap geen kant op, en zakte zelf steeds dieper weg. Gelukkig had hij juist op tijd zijn telefoon op de slootkant gelegd, daarbij waarschijnlijk een toets rakend. De telefoon ging af bij bode Leo, maar hij hoorde slechts vreemde geluiden en herkende het nummer niet. Nadat de bode had opgehangen, besloot hij toch terug te bellen. Henk wist het toestel aan te zetten en riep om hulp. De bode begreep dat hij als een speer naar het weiland achter het raadhuis, naast de A44, moest komen. Achter de schaapstal zag hij een man spartelen in een sloot. Hij rende er heen en samen met Henk bracht hij het schaap op het droge, en daarna ook Henk zelf.


De inmiddels tachtig gepasseerde Oegstgeestenaar was uitgeput en onderkoeld. In het gemeentehuis kwam hij op adem, maar had weinig gevoel in zijn lichaam. De bode bracht hem naar huis, en hielp hem in droge kleren.


Leo in de spotlights

Op 17 juni stond Leo even in de spotlights toen Henk hem als verrassing een oorkonde en een penning van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen overhandigde. Een bronzen medaille voor Leo's bijzondere verdienste.

Het opmerkelijkste deel van het verhaal: In de telefoon van Henk staat het nummer van Leo niet. Andersom is hetzelfde het geval. Zonder het telefoontje had het wel eens slecht met Henk af kunnen lopen.

Overigens is het ook met het schaap goed afgelopen. Het beest, met een gespleten oor en 'Oortje' genaamd, huppelt inmiddels in de wei op het eind van de Kleyn Proffijtlaan in Haaswijk. Ze oogt daarbij ontspannen.


Beschermengel

"De hele geschiedenis bevestigt dat Henk Heemskerk een enorme schapenvriend is en dat hij een beschermengel heeft", laat burgemeester Emile Jaensch, die bij de overhandiging van de medaille aanwezig was, op Facebook weten. "En uiteraard zijn we, alle medewerkers van de gemeente Oegstgeest, het college en vast ook vele lezers, enorm trots op Leo."