Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Het gaat weer beginnen

De partijen die aan de komende gemeenteraadsverkiezingen willen deelnemen draaien zich warm. De strijd om de kiezersgunst ontbrandt. In de krant wordt duidelijk dat ze allemaal de coronaregels goed in de gaten houden. Zagen we vroeger nog van die leuke groepsfoto’s met enthousiast of serieus kijkende kandidaten, liefst op een voor Oegstgeest kenmerkende locatie, nu zijn het politiek correcte rijtjes pasfoto’s die het beeld beheersen.

De enige groepsfoto die ik heb gezien was van Lokaal. Maar ja, die heeft dan ook maar een kandidaat, lijsttrekker van Ouweelen. Democratisch gekozen door het bestuur want leden kent Lokaal niet. Een bestuur dat uit de lijsttrekker bestaat en een onbekende. Gevalletje van ‘wij van wc-eend stemmen op wc-eend’. Daarnaast hebben we natuurlijk nog het nieuws dat Rolloos in Oegstgeest een nieuwe partij van aanhangers van de in de landelijke politiek actieve van Haga wil vormen. Interessante man, die van Haga. Indertijd door de integriteitscommissie van de landelijke VVD uit de partij geknikkerd omdat, mind you, zelfs zij het opereren van deze huisjesmelker te gortig vonden. Waarna hij zich spoorslags bij de club van Thierry Baudet aansloot. Daar vervolgens weer vertrok en nu voor eigen, ik moet zeggen niet al te fris ruikende, roem gaat. Rolloos weet zijn politieke geestverwanten wel uit te kiezen. 

Nu ben ik ook opgevoed met respect voor de kerstgedachte. Maar makkelijk vind ik het momenteel niet. De paus die tijdens zijn “Urbi et Orbi” oproept tot “ontmoeting en dialoog”, de koning die vindt dat we “de verbinding” moeten zoeken en de nieuwe coalitie van VVD, D66, CDA en CU die spreekt van “Omzien naar elkaar en vooruitzien naar de toekomst”. Allemaal prachtig, als het maar helpt bij het terugdringen van de maatschappelijke, sociale en economische kloof die de afgelopen jaren zo is vergroot. Veel vertrouwen dat dit met het komende kabinet gaat gebeuren heb ik nog niet.

Vorige week werden de resultaten bekend van een groot door verschillende bureaus uitgevoerd onderzoek naar de geloofwaardigheid van het coalitieakkoord en het nieuwe kabinet. Die resultaten stelden mij niet gerust. Ze wijzen op een diepe maatschappelijke verdeeldheid. De stemmers op de coalitie blijken opvallend tevreden met het akkoord terwijl de stemmers op de oppositiepartijen extreem negatief zijn. Het zal een enorme uitdaging worden die kloof te dichten.

Worden gemeenten meer in staat gesteld dit op te pakken? 

In dat verband is de oproep van de voorzitter van het VNG, de club van de gemeenten in ons land, veelzeggend. Hij spreekt over de verhoudingen tussen rijk en lokaal bestuur en geeft aan dat hij het akkoord niet echt als een goede start ziet. Bijzonder om te horen uit de mond van een liberale burgemeester, die bovendien jarenlang voorzitter van de VVD is geweest. Gemeenten krijgen minder middelen en minder eigen zeggenschap.

Dat maakt het er voor een nieuwe raad niet eenvoudiger op.

Maar ja, zoals Lucanus al zei: “virtus et summa potestas non coeunt” ofwel “deugd en hoogste macht gaan niet (altijd TvT) samen”. 

Ik wens ons en de nieuwe raad sterkte.

Tim van Tongeren