Leiden krijgt glasvezelnetwerk

internet n Het Leidse college van burgemeester en wethouders ondertekent een samenwerkingsovereenkomst met Netwerk Exploitatiemaatschappij (NEM), een dochter van Koninklijke KPN NV, waarin de ambitie is vastgelegd om geheel Leiden van een open glasvezelnetwerk te voorzien. 

Elke woning in Leiden krijgt kosteloos en vrijblijvend een aansluiting op het glasvezelnetwerk. Bewoners kiezen daarna zelf of ze een abonnement afnemen bij één van de providers. Voor bedrijventerreinen zijn andere afspraken gemaakt. 


Om overlast van de werkzaamheden die gepaard gaan met de uitrol van glasvezel in de stad te beperken, worden zoveel als mogelijk, slimme verbindingen gelegd tussen geplande wijkvernieuwingen, bodemoperaties en andere ruimtelijke projecten. In opdracht van KPN start NEM met de aanleg van glasvezel in januari 2022 in Leiden Noord. Volgens planning is over drie jaar, begin 2025, heel Leiden voorzien van glasvezel.


Kunstgeschiedenis in De Paulus

leren n Met een reeks van tien colleges brengt de Vrije Academie de cursus ‘Introductie kunstgeschiedenis’ op donderdagen in Cultuurhuis De Paulus, Warmonderweg 2. Eerste bijeenkomst: 27 januari van 10.30 tot 12.30 uur (zaal open om 10.00 uur).

Aan de orde komen Griekse en Romeinse kunst, Vroegchristelijke en Byzantijnse kunst, pre-romaanse architectuur, de middeleeuwen, renaissance, barok en rococo, neoclassicisme en romantiek. En verder het realisme, impressionisme, symbolisme, moderne kunst en architectuur tot ca. 2017.

Voor meer informatie en aanmelden: vrijeacademie.nl of telefonisch: 088 518 5000. De coronamaatregelen zijn van toepassing; mede daarom vinden de colleges plaats in de grote zaal.