Het tuincentrum in bedrijf in 2007. | Archieffoto Willemien Timmers
Het tuincentrum in bedrijf in 2007. | Archieffoto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Plan voor zeven woningen op terrein Van Nieuwland

ontwikkelen n Tuincentrum van Nieuwland (Haarlemmerstraatweg 8a) is al een tijdje niet meer als zodanig in gebruik. Het tuincentrum kreeg te maken met concurrentie en de locatie is te klein om grootschalige veranderingen door te voeren om daarin mee te gaan. Op de locatie is het vanuit een economisch oogpunt niet mogelijk om het tuincentrum voort te zetten. De eigenaar, Ad van Nieuwland, is sinds die conclusie op zoek naar een nieuw gebruik.

In 2019 werd het gebouw door Kunstacademie Haarlem Leiden in gebruik genomen. De kunstacademie is pas uit het gebouw vertrokken, waardoor een herontwikkeling van de gronden mogelijk wordt. Voor het perceel is een plan ingediend met als doel een herbestemming te realiseren. Het voorgestelde plan gaat uit van een (gefaseerde) realisatie van zeven woningen. Met in eerste instantie de bouw van een woning direct aan de Haarlemmerstraatweg. Na enkele jaren worden de overige zes woningen gerealiseerd en wordt het voormalige tuincentrum gesloopt.

Uit de eerste bouwaanvraag is het plan verder uitgewerkt. Voor de uitvoering van het bouwplan is het noodzakelijk dat het bestemmingsplan wordt gewijzigd. Het voormalige tuincentrum ‘Van Nieuwland’ zal moeten worden herbestemd tot een woongebied.

In de laatste raadsvergadering van het jaar kwam de gemeenteraad tot de conclusie dat voor het bouwproject aan de Haarlemmerstraatweg niet zoveel parkeerplaatsen aangelegd te hoeven worden als in eerste instantie door het gemeentebestuur gesteld werd.

Op initiatief van D66, PrO en VVD hoeven er geen veertien openbare plekken gerealiseerd te worden. Volgens raadslid Vos (D66) is dat omdat (toekomstige) bewoners ook de ruimte hebben om op eigen terrein te parkeren. “Doe een parkeerplaats minder en vergroot het groen rond de speelplaats een beetje.” Daarnaast moet waardevol groen langs oevers, dat als natuurlijke afscheiding kan functioneren, worden behouden.

Wethouder Glasbeek gaf aan dat hij geen moeite had met dit voorstel: "Het opofferen van één parkeerplek kan; we voldoen nog steeds aan de parkeernormen. Ook heb ik geen probleem met het tweede punt.”

Het voorstel werd vervolgens met achttien stemmen voor en één stem tegen aangenomen. (Joep Derksen)