Afbeelding
Foto:

Enthousiastelingen beginnen Oegstgeester FoodCoop

eten n Een groep enthousiaste Oegstgeestenaren staat op het punt om samen een voedselcoöperatie, een FoodCoop, te beginnen. Een dergelijke samenwerking maakt het mogelijk om samen rechtstreeks inkopen te doen bij Nederlandse boeren. Nederland telt al ongeveer 450 Food Coops.

Door Willemien Timmers

“Via de FoodCoop kunnen Oegstgeestenaren die lid worden iedere week mooie biologische groente en fruit bestellen”, vertelt één van de initiatiefnemers. “We gaan op termijn ook bijvoorbeeld zuivel, kaas en vlees gezamenlijk inkopen.”

“Een FoodCoop is goed voor de gezondheid, de gemeenschap en heeft oog voor de landbouwbodems”, legt een andere initiatiefnemer uit. “Je weet zeker dat je biologische producten koopt die zo dicht mogelijk bij huis geteeld zijn, en de bio-boer krijgt een eerlijke prijs. Door zeker te zijn van afnemers kan hij investeren in een duurzame manier van produceren.” In de Oegstgeester voedselcoöperatie worden de biologische groenten centraal besteld. “De bulk wordt vervolgens in Oegstgeest geleverd, en vrijwilligers sorteren daarna de diverse bestellingen. Het uitzoeken en afhalen zal ook op termijn een sociale gebeurtenis worden. Zo ongeveer één keer in de vier weken helpen deelnemers vier uur vrijwillig mee op de vaste uitgiftedag.”

De FoodCoop wil met dit nieuwe, betaalbare biologische initiatief het aantal stappen in de voedselketen terugdringen. “En omdat we het samen met z’n allen doen, hoeft niemand winst te maken, en kunnen we gezamenlijk streven naar eerlijke, biologische landbouw.”


Gezondheid

“Het is belangrijk om erbij stil te staan waar je eten vandaan komt. Je voeding komt in elke cel van je lichaam terecht. Daarom is het mooi dat je via een FoodCoop ook investeert in het bodemleven van de akker.”


Deelnemers

Inmiddels hebben al meer dan dertig mensen uit Oegstgeest en omgeving aangegeven geïnteresseerd te zijn in een Oegstgeester FoodCoop. “Dat biedt een mooi perspectief. Nu nog een fijne ruimte zoeken van waaruit we iedere week samen de producten kunnen verdelen.”

Geïnteresseerd? Stuur een mailtje naar info@foodcoopoegstgeest.nl.