Deze bergtop van de Manaslu is de op zeven na hoogste ter wereld. | Foto Jackson Groves
Deze bergtop van de Manaslu is de op zeven na hoogste ter wereld. | Foto Jackson Groves Foto: Jackson Groves

Peter Boogaard bedwingt als eerste Nederlander de echte top van de Manaslu

bergbeklimming n Op maandag 27 september stond Peter Boogaard onder perfecte weersomstandigheden op de top van Manaslu; hoogte 8163 meter. Hij was daar samen met zijn sherpa Pemba Nuru en enkele anderen. 

Door Wim van Tuijl

Peter heeft al enkele keren met beklimmingen van bergen de Oegstgeester Courant bereikt. Bijvoorbeeld toen hij in 2016 de Mount Everest met succes had beklommen. Daarmee voltooide hij de zogenaamde Seven Summits. Dit houdt in dat een persoon van elk van de zeven continenten de hoogste berg daarvan heeft beklommen. Die status is weinigen gegeven.


Honger niet gestild

Met zijn recente beklimming van de Manaslu bewijst Peter dat zijn honger naar meer uitdagende bergbeklimmingen nog niet is gestild. In 2018 beklom hij de Chimborazo in Equador; de hoogste berg ter wereld gerekend vanaf het middelpunt van de aarde.


De Manaslu kent een voortop, die door meerderen is beklommen, maar de echte top enkele meters hoger is lastig te bereiken. Voor zover bekend is plaatsgenoot Peter Boogaard de eerste Nederlander die deze prestatie heeft geleverd. Peter: “Tot nog toe werd alleen de voortop van de Manaslu beklommen, maar niet de echte top. Pemba en ik en enkele anderen hadden ons voor basiskamp-support aangesloten bij de groep van Mingma. Deze Mingma verzon een soort U-bocht, door eerst een eindje naar beneden te klimmen, onder het onbegaanbare stuk door te klimmen en vervolgens weer recht onhoog om als eerste de echte top van de Manaslu te bereiken.”


Na een zware klim bereikten Peter en de anderen van het gezelschap, dit ultieme doel. Deze bergtop is de op zeven na hoogste ter wereld. Op die maandag maakte de Australische fotograaf Jackson Groves met zijn drone prachtige foto’s van de beklimming.

Uitgestelde uitdaging

“Eigenlijk was ik van plan een andere berg te beklimmen”, onthult Peter. 


'Als de omstandigheden het toelaten wil ik volgend jaar de Kangchenjunga beklimmen'


“Ik wilde in 2020 de Kangchenjunga (8.586 meter) bedwingen. Dit is de op twee na hoogste berg ter wereld na de Mount Everest (8.850 m) en de Karakoram 2, beter bekend als K2 (8.611 m). Kangchenjunga ligt in het uiterste oosten van Nepal op de grens met India en is technisch moeilijker dan de twee eerdergenoemde bergen. Dit is de reden dat deze nog nooit met succes door een Nederlander is beklommen. Voor mij de ultieme uitdaging om te proberen deze klim met goed gevolg te voltooien." 


Echter, toen Peter klaar was met zijn voorbereidingen en naar Nepal wilde afreizen, ging het land vanwege de corona in lockdown. Ook voor dit jaar stonden er geen expedities naar de Kangchenjunga gepland. Vandaar dat Peter dit jaar voor de Manasku had gekozen.
Peter hoopt dat de situatie volgend jaar anders zal zijn. "Als de omstandigheden het toelaten, wil ik proberen de Kangchenjunga gaan beklimmen. Ik vertrek op 7 april en hoop op 3 juni weer terug te zijn. Ik hoop dat mijn doel om als eerste Nederlander deze berg te beklimmen werkelijkheid zal worden”, geeft hij tot slot aan.

Afbeelding