Afbeelding
Foto:

Verkiezingsdebat verplaatst

Afgelopen week is besloten de raadsvergadering van 24 februari 2022 te verplaatsen naar 17 februari, de dag dat het verkiezingsdebat stond geagendeerd dat uw columnist organiseert in samenwerking met de PVOO, de Oegstgeester Courant en moderator Gijsbert van Es, met het Rijnlands Lyceum als locatie. En twee hoogleraren van de UL hebben aangeboden om de argumenten voor en tegen van een fusie van Oegstgeest met Leiden van de verschillende politieke partijen, een van de onderwerpen die tijdens het debat aan de orde kunnen komen, wetenschappelijk te becommentariëren. 

Zoekend naar een nieuwe, passende, datum komen we uit op woensdagavond 2 maart 2022. De moderator heeft inmiddels aangeven dan ook beschikbaar te zijn. Nu maar hopen dat het Rijnlands Lyceum haar aula beschikbaar kan stellen. 

Tijdens het verkiezingsdebat zullen verschillende onderwerpen aan de orde komen. Het zijn dan vooral onderwerpen die het debatteren waard zijn. Elke partij wil dat Oegstgeest groen blijft, veilig is en zorgt voor haar inwoners. Dus daarover zal waarschijnlijk weinig gedebatteerd worden. Om te kunnen vaststellen wat de hot issues worden is het handig om de verschillende programma’s naast elkaar te leggen. Alleen Progressief Oegstgeest en Hart voor Oegstgeest hebben hun verkiezingsprogramma op de websites gepubliceerd. Dus het is nu nog lastig om over de prikkelende onderwerpen iets concreets te zeggen. Over de onderwerpen cultuur en ondernemers (-chap) verwacht ik dat er stevig gedebatteerd kan worden. Zo valt het mij op dat Dorpsmarketing Oegstgeest wel jaarlijks op een bijdrage van de gemeente kan rekenen maar Stichting Cultuurfonds Oegstgeest dat niet ontvangt. Je zou toch zeggen dat cultuur moet kunnen rekenen op ondersteuning van de gemeenschap. Een stelling voor het debat zou dan kunnen zijn: de gemeente moet het Cultuurfonds Oegstgeest jaarlijks een bijdrage van € 10.000 geven.

In het verkiezingsprogramma van mijn partij, de VVD, wordt opvallend weinig aandacht besteed aan ondernemers. Aan één kant verraste mij dat. Tegelijkertijd realiseer ik me dat de meeste ondernemers die woonachtig zijn in ons dorp elders ondernemen. Er wonen best veel ondernemers in Oegstgeest. De PVOO heeft alleen al 200 leden. Slechts een fractie van alle hier woonachtige entrepreneurs. Allemaal vrouwen en mannen met kennis en ervaring die gebruikt zou kunnen worden in ons mooie dorp. Het volgende College van Burgemeester en Wethouders zou daar meer gebruik van kunnen maken, me dunkt.

De aan het debat deelnemende lijsttrekkers kunnen zelf drie onderwerpen aandragen waarover gedebatteerd kan worden. Daarbij het verzoek om aan te geven op welke wijze zij zich, op die drie onderwerpen, onderscheiden van de andere partijen. Ik hoop van harte dat er duidelijke verschillen zijn. Dan valt er tenminste wat te kiezen.

Arjen Pels Rijcken