Kerst- en nieuwjaarswens Raad van Kerken Oegstgeest

Nu we voor de tweede keer Kerstmis en de jaarwisseling tegemoet gaan in een door de Covid19-pandemie getekende tijd, wil de Raad van Kerken Oegstgeest zich graag tot u richten via deze bijdrage.

"De Raad van Kerken, wat is dat nu weer?" Wij kunnen ons voorstellen dat veel mensen in Oegstgeest dat denken. De kerken vormen nu eenmaal niet meer een centraal element in onze hedendaagse samenleving. Natuurlijk, velen kennen de Groene Kerk en de Willibrordkerk aan de rotonde bij de Rhijngeesterstraatweg, maar wellicht alleen van buiten. Bovendien, als er de afgelopen tijd al nieuws is over kerken is dat niet altijd positief. Misschien hebben sommigen van u ook zelf minder leuke herinneringen aan de kerk van uw jeugd.

En dan staat hier ineens een kerst- en nieuwjaarswens van de Raad van Kerken. Jazeker. Ook vandaag zijn er nog mensen die – dankzij en soms ondanks hun ervaringen met de kerk – blijven geloven dat de christelijke traditie een boodschap heeft die ertoe doet, die mensen kan inspireren om zich in te zetten voor onze samenleving, hier in Oegstgeest, maar ook nationaal en internationaal. Dat doen wij niet omdat we allemaal hetzelfde geloven of denken, De Raad van Kerken brengt juist mensen bijeen uit verschillende kerken en met verschillende interpretaties van het geloof. De een blijft dicht bij wat in de Bijbel staat verwoord, terwijl een ander in twijfel gelooft. 

We geloven of denken dan ook niet dat wij de wijsheid, laat staan de waarheid, in pacht hebben, maar wel dat ons christelijk geloof kan helpen om met de problemen van vandaag om te gaan. Soms door troost te bieden, dan weer door samen de handen uit de mouwen te steken. Wat ons bindt is de gedachte dat ‘niemand leeft voor zichzelf’ (Huub Oosterhuis). Dat willen wij samen met de kerken uit Oegstgeest in praktijk brengen. Daarom waren wij begin dit jaar bezorgd toen het erop leek dat er in onze gemeente weerstand was tegen de opvang van statushouders. Wij zijn blij dat ze er toch gekomen zijn en we willen meehelpen om ze een goede tijd hier te geven.


‘Niemand leeft voor zichzelf’ 

Een goede tijd, dat wensen wij graag toe aan alle inwoners van Oegstgeest. Dit dorp staat bekend als een rijke gemeente, maar voor velen is het leven lastig, en niet alleen voor statushouders. Mensen met problemen als eenzaamheid, armoede of ziekte ervaren dat meer dan ooit rond de Kerstdagen en de jaarwisseling. Wij hebben niet de illusie dat we die problemen kunnen oplossen, maar weet dat de kerken– ook in coronatijd – openstaan voor wie daaraan behoefte heeft, of het nu gaat om een bemoedigend woord, een gebed, of een hulpverzoek. 

Vanuit onze hoop en ons geloof wensen wij u een zalig dan wel gezegend Kerstmis en Nieuwjaar. 

Raad van Kerken Oegstgeest
info@raadvankerkenoegstgeest.nl