Een kaartje voor statushouders

Ik weet niet hoe het bij u is, maar bij ons thuis wordt wel eens gemopperd op onze mooie gemeente, of eigenlijk op de slechte bereikbaarheid van gemeentelijke diensten. Onlangs hadden wij er weer mee te maken. Als je al iemand te pakken krijgt, is de ambtenaar met wie je doorverbonden wilt worden net die dag niet beschikbaar. En denk je dat je probleem is opgelost, dan blijkt dat enige tijd later toch weer niet het geval te zijn. Het hele verhaal begint dan weer opnieuw. Ik twijfel niet aan de goede wil en de inzet van de betrokkenen en ik snap ook dat het met corona allemaal niet makkelijker is geworden, maar toch moet dit anders en beter kunnen. Na zo’n ervaring is het een aangename verrassing om te lezen dat het gemeentebestuur ons als bewoners van Oegstgeest aanmoedigt om een kaartje naar de statushouders te sturen. Deze erkende asielzoekers zijn sinds enkele maanden gehuisvest in het Hoefijzergebouw achter het gemeentehuis. Voor het zover was hebben de nodige discussie plaats gevonden in de gemeenteraad, maar ook in de plaatselijke en zelfs de nationale media. En, eerlijk is eerlijk, daarmee werd geen mooi beeld van ons dorp geschetst. 

Des te meer hartverwarmend is het dat dezelfde gemeente Oegstgeest nu tot deze kaartenactie oproept. Natuurlijk is het een klein gebaar, maar de betekenis ervan mag niet onderschat worden. Dat zal nog meer het geval zijn als niet alleen individuele burgers een kaartje sturen, maar als dat ook gebeurt door maatschappelijke organisaties en verenigingen. Ik denk hierbij aan de kerkgenootschappen en aan de Raad van Kerken, aan politieke partijen, aan sportverenigingen, aan culturele instellingen en aan de ondernemersverenigingen. 

Daarom: stuur allen uw kaartje voor 20 december naar:

 

Kaartenactie Gemeente ­Oegstgeest

Postbus 1270

2340 BG Oegstgeest


Voor iedere kaartschrijver is het een kleine moeite, maar samen kunnen we ervoor zorgen dat de ‘postbodes' van de gemeente zwaar beladen afreizen naar het Hoefijzergebouw. En voor de statushouders zal het een signaal zijn dat zij welkom zijn in Oegstgeest, en dat er wellicht hier een mooie toekomst voor hen ligt. Dat zelfs in Oegstgeest niet alles perfect is, dat nemen zij en wij dan graag voor lief.

Koos van der Bruggen