De nummers 1 en 2 op de VVD-lijst: Matthijs Huizing en Marcella Kemper.
De nummers 1 en 2 op de VVD-lijst: Matthijs Huizing en Marcella Kemper. Foto:

Kabels Duikerbrug verplaatst

politiek n De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan een plan voor de vervanging van de Duikerbrug, zo laat de gemeente Oegstgeest in een brief naar de omwonenden weten. Het veilig verleggen van de aanwezige kabels en leidingen is daarbij de grootste uitdaging.

“Door proefsleuven te graven hebben we de exacte locatie van de diverse kabels en leidingen in beeld gebracht”, zo is te lezen. “Ook hebben we gesprekken gevoerd met nutsbedrijven om tot haalbare oplossingen te komen.”

Eén van de belangrijkste problemen was het vinden van een nieuwe route voor de hoogspanningskabel die onder de brug ligt. “Hiervoor is een oplossing gevonden. Er komt een nieuw tracé voor deze hoogspanningskabel langs de A44. De kabel zal in de toekomst dus niet meer door de Dorpsstraat lopen. Deze oplossing zorgt ervoor dat we verder kunnen met de voorbereidingen. We kunnen hiermee tegemoetkomen aan zorgen die omwonenden met ons gedeeld hebben over de gevolgen van elektromagnetische straling nabij woningen.”

Het nieuwe tracé voor de kabel wordt mogelijk gemaakt door leverancier Qirion en netbeheerder Liander. “We zijn daar erg blij mee. Nu we weten dat er een alternatief tracé beschikbaar is, kunnen we verder met het detailontwerp en de planning voor de vervanging van de Duikerbrug.”

Hierover zijn nog geen gegevens bekend.

Donderdagavond vergadert de gemeenteraad overigens in beslotenheid over het meerjarenonderhoudsplan. Los van de Duikerbrug zijn er nog meer andere bruggen en straten met achterstallig onderhoud. De komende vier jaar zal er zo'n 27 miljoen euro geïnvesteerd moeten worden, naast andere grote uitgaven als het realiseren van twee nieuwe scholen: een nieuwe Gevers-Deutz Terweeschool en een nieuwe Leo Kannerschool.