Afbeelding
Foto:

Meer treinen tussen Leiden en Utrecht

OV n De nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen is ingegaan.

Er gaan in de ochtend- en avondspits meer treinen rijden tussen Leiden en Utrecht. De Sprinter tussen Leiden en Alphen aan den Rijn rijdt het grootste gedeelte van de dag door naar Woerden en Utrecht. Hierdoor ontstaat vier keer per uur in de spits een directe verbinding tussen Leiden en Utrecht.

De NS geeft wel een winstwaarschuwing: "Als gevolg van de coronamaatregelen maken minder mensen gebruik van de trein. De komende periode worden de reizigersaantallen goed in de gaten gehouden en de inzet van treinen hierop afgestemd."


Opbrengst Brandwonden-collecte

geven n Bewoners van de Schilders- en van de Oranjebuurt zagen op een avond in oktober een grote rode auto met een blauw zwaailicht de straat inrijden. Nergens was rook of vuur te bekennen. In de wagen zat slechts één brandweerman. Verder was de auto gevuld met kinderen die collecteerden voor de Nederlandse Brandwondenstichting. Ze gingen met hun collectebus van huis tot huis. Ook kinderen uit de buurt mochten een kijkje nemen in het imponerende voertuig.

Van 10 tot 16 oktober vond de jaarlijkse collecte plaats. Het ingezamelde geld is bedoeld om mensen met brandwonden te helpen, kort na een ongeval, maar ook later in de dagelijkse strijd tegen littekens. Wetenschappelijk onderzoek, lotgenotencontact en preventie zijn drie pijlers van de brandwondenzorg. De landelijke collecte geldt als een onmisbare bron van inkomsten voor de stichting. 

Behalve de brandweer en de kinderen hielpen tientallen Oegstgeestenaren mee in de collecteweek. De opbrengst in Oegstgeest bedroeg ruim 4.500 euro. De QR-code lijkt inmiddels volledig geaccepteerd als een veilige en gemakkelijke manier van doneren, hoewel er ook nog steeds munten in de bus worden gegooid. 


De lokale organisatoren bedanken alle collectanten van het dorp en ook de brandweer en de kinderen. Waarschijnlijk was het de laatste keer dat de wagen zo door het dorp reed want de kazerne aan de Dorpsstraat gaat in 2022 sluiten als de nieuwbouw aan de Leidse Schipholweg opengaat.