Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

5 december is een bijzondere dag voor kinderen in Nederland

We kwamen in Nederland aan eind 2015 precies op tijd voor sinterklaas. Waar we woonden was elke dag feest voor kinderen. Ze kregen cadeautjes en lekkers. Na sinterklaas komt kerstmis en dat is ook feest. Toen dacht ik er is hier elke dag feest. Later heb ik gelezen over feestdagen in Nederland, we waren op het goede moment aangekomen. Ik vind het idee van sinterklaas heel goed en bijzonder. Voor de kinderen is het een gelukkige tijd. Iedereen doet er aan mee, Nederlanders of buitenlanders.


Het versterkt de gewoonte om cadeaus te geven. In Afghanistan hebben we geen feestdag voor kinderen. We hebben het suikerfeest en het offerfeest, maar dat is niet speciaal voor de kinderen. Als ik hier zie wat er allemaal gebeurt rond sinterklaas, op school, sinterklaasjournaal, het beeld van die aardige man die zo van kinderen houdt, denk ik aan de kinderen in mijn land en veel andere landen die geen plezier hebben.


In zoveel landen is de situatie van de kinderen heel slecht. Ze kunnen vaak niet naar school gaan, ze hebben geen vrijheid, niet genoeg eten, geen speelgoed en geen tijd om te spelen. Ze moeten vanaf heel jonge leeftijd, soms al vanaf hun vijfde of zesde, bijdragen aan de zorg voor de familie. Ze hebben geen kindertijd waar in ze kunnen genieten van mooie momenten van het leven. 

Misschien denken jullie, waarom werken de kinderen al op zo’n jonge leeftijd? De moeders zijn vaak overleden in het kraambed omdat de medische zorg niet zo goed is. Ook veel vaders zijn door de oorlog en aanslagen doodgegaan. Veel mannen zijn verslaafd aan hash en andere verdovende middelen. Van hen leven er velen niet thuis maar op straat. De kinderen moeten zorgen voor eten voor broertjes en zusjes en andere familie leden. Als de moeder is overleden, moet een jong meisje haar rol overnemen net als een volwassen vrouw. Voor veel kinderen geldt dat als ze zijn opgegroeid ze geen goede herinneringen hebben aan hun jeugd.


Mijn kinderen en de kinderen in Nederland hebben geluk dat ze hier zo zorgeloos opgroeien. Ze kunnen genieten van elke periode van hun leeftijd. Ik moet veeldenken aan de kinderen in andere landen waar ze niet zo'n goed leven hebben. We wonen allemaal op dezelfde aarde, ik vraag me af waarom er zulke grote verschillen moeten zijn? Ik hoop dat de kinderen over de hele wereld op een betere manier zullen opgroeien en gelukkige herinneringen aan hun jeugd kunnen hebben.



Nazanin Amini


Nazanin Amini woont sinds 2016 in Oegstgeest en is met haar man en kinderen vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht.