Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Oegstgeest zelfbewust en regiobewust

Oegstgeest komt over als een zelfbewuste gemeente, die haar identiteit belangrijk vindt. Dit beeld klopt, maar is eenzijdig. De andere, regiobewuste zijde, heeft niet iedereen in beeld. Naast de kwaliteiten van Oegstgeest zijn allerlei voorzieningen in de omgeving voor velen aantrekkelijk. Inwoners gebruiken geregeld deze voorzieningen zoals werk, wegen, vaarwater, treinstation, ziekenhuis, schouwburg, museum, strand en restaurant. Omgekeerd gebruiken veel mensen uit de regio de ruimte en de voorzieningen in Oegstgeest.

In de laatste nieuwbouwwijk Nieuw-Rhijngeest wonen nu heel wat mensen uit de regio of van verder weg. Deze wijk heeft voorzieningen zoals dagelijkse dingen winkels en Park Landskroon. En een brede basisschool met kinderopvang en sportzaal, waarin onze gemeente € 7 miljoen investeerde. Naast nieuwe inwoners hebben ook bedrijven uit de regio een prima plaats gevonden in ons dorp. Op gasloos bedrijvenpark De Boeg, tot stand gekomen via samenwerking tussen ondernemers, de gemeente en het Rijk als grondeigenaar, zijn dit bij voorbeeld Noordman Hout (Leiden), Tacx, behorend tot Garmin groep (Wassenaar) en Transport Keijzer Warmond. 


Andere bedrijven vestigden zich op het sterk groeiende Bio Science Park zoals ruimtevaartbedrijf Airbus met de mogelijkheid voor transport van producten over water. Ook scholen in Oegstgeest trekken leerlingen uit de regio: Het Dok, gemakkelijk te bereiken vanuit Katwijk via de fietsbrug over de Oude Rijn. En natuurlijk de Leo Kannerschool met een (boven)regionale functie voor speciaal onderwijs aan leerlingen met autisme; de gemeente heeft een nieuw schoolgebouw begroot voor € 22 miljoen. Ook op andere gebieden zijn mensen uit de regio welkom in Oegstgeest. Dit geldt zeker voor onze aantrekkelijke winkelcentra met een gevarieerd aanbod. Tijdens een verkiezingscampagne moest ik eens meer dan de helft van de mensen die ik sprak een verhuisadvies geven om in Oegstgeest te stemmen. Ook museum Corpus en kasteel Oud-Poelgeest, eigendom van de gemeente, trekken veel bezoekers van buiten Oegstgeest. En wat te denken van onze sportverenigingen met veel leden uit de regio: LOHC (hockey), OLTC (tennis), OGC (golf), ASC (voetbal en cricket), Bridgeclub Rijnland en de verenigingen bij Biljartcentrum Oegstgeest. Bezoekers maken fiets-, vaar- en wandeltochten in het dorp en vertoeven bij de Klinkenbergerplas. Uit deze beperkte opsomming blijkt, dat Oegstgeest op veel verschillende gebieden behoorlijk bijdraagt aan de regio. Ik ga ervan uit dat de politieke partijen deze veelzijdigheid van Oegstgeest blijven bevorderen. Zelf zouden deze partijen ook veelzijdiger kunnen worden om beter met elkaar samen te werken. Want je doel bereik je het beste als je op de juiste momenten rechts en links aanhoudt. Dit werkte goed toen we met de auto onze zoon in Londen bezochten. 

Simon Vogel