Henk van Dijk. | Foto Wim van Tuijl
Henk van Dijk. | Foto Wim van Tuijl Foto: Wim van Tuijl

Dorpscentrum Oegstgeest wil een plaats van ontmoeting zijn

Algemeen

Dorpscentrum Oegstgeest (aan de Lijtweg) is van plan om niet alleen op dinsdagochtend, maar ook op de andere doordeweekse ochtenden plaats te zijn van ontmoeting met gelegenheid om koffie te drinken. Op dinsdag is de wekelijkse markt is vlak bij het Dorpscentrum. Het kost weinig moeite om na het boodschappen doen richting het Dorpscentrum te lopen om in de hal gezellig koffie te komen drinken en anderen te spreken en te ontmoeten.

Door Wim van Tuijl

Dorpscentrum als centrale plaats van gastvrijheid, gezelligheid en verbinding

Henk van Dijk is samen met Tineke Surie-Zethoven ruim vijf jaar geleden met het initiatief gestart om het Dorpscentrum te openen voor gezellige koffie-ochtenden. De praktijk leert dat er gretig gebruik van wordt gemaakt. “We vonden een aantal enthousiaste vrijwilligers die gastvrouw of gastheer wilden worden om bezoekers te woord te staan. Deze activiteit is uitgegroeid tot een succes. Het sluit perfect aan op de algemene doelstelling van het Dorpscentrum: een gastvrije laagdrempelige ontmoetingsplaats voor iedereen en mensen met elkaar te verbinden”, vertelt Henk enthousiast. Vervolgt: “Bijvoorbeeld bewoners van verpleeghuis Van Wijckerslooth, die door vrijwilligers per rolstoel naar het winkelcentrum en de markt worden gereden, komen graag hier koffiedrinken. Juist bewoners van een zorginstelling hebben behoefte aan contact en stellen ontmoeting en het maken van een praatje met een gastvrouw of gastheer zeer op prijs.” Henk vertelt dat tijdens de lockdown perioden deze contacten node werden gemist. 

“We hopen dat de maatregelen niet dermate gaan worden aangescherpt, dat verpleeghuizen weer dicht gaan en bewoners moeten afzien van het door hen zo gewaardeerde bezoek na de markt aan het Dorpscentrum.”

Schaken

Henk noemt ook dat er geschaakt kan worden. “Er zijn elke keer enkelen aanwezig die graag een potje komen schaken. Voor begeleiding is er altijd een zeer goede schaker aanwezig. Dus belangstellenden voor schaken, voel je welkom op dinsdagochtend.”

Uitbreiding openingstijden

Het bestuur van het Dorpscentrum heeft het plan gelanceerd om de opening van het Dorpscentrum uit te breiden naar alle doordeweekse ochtenden van 10.00 tot 12.30 uur. De doelstelling van het Dorpscentrum als centrale plaats in Oegstgeest van gastvrijheid, gezelligheid, ontmoeten en verbinden wordt daarmee extra geaccentueerd.

Vrijwilligers

Mooie activiteiten als bovengenoemd zijn alleen mogelijk als er voldoende vrijwilligers zijn. Het Dorpscentrum zoekt daarom meer vrijwilligers om genoemd plan concreet te kunnen maken. Het is mooi en dankbaar werk. Voor aanmelding/informatie: neem contact op met Ruud Brouwer, bedrijfsleider van het Dorpscentrum. Zijn mailadres: bedrijfsleider@dorpscentrumoegstgeest.nl.