'Traditie van aflasten'

politiek n Ook dit jaar wordt er geen oudejaarsbijeenkomst georganiseerd in het gemeentehuis. Waar andere gemeenten in de regio ieder jaar een nieuwjaarsbijeenkomst houden in januari, biedt Oegstgeest jaarlijks in december een borrel aan de inwoners aan. 

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen gaat dit jaar de oudejaarsbijeenkomst echter niet door, zo liet burgemeester Emile Jaensch weten. Ook vorig jaar werd deze gelegenheid om elkaar het beste te wensen vanwege corona afgelast. Jaensch zei over het aflasten: “Laten we hopen, dat dit geen traditie wordt.”


Ventilatie van schoolgebouwen

politiek n Fractievoorzitter Karin Rosdorff (Hart Voor Oegstgeest) pleit voor een betere ventilatie van alle schoolgebouwen.

Ze stelde donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering, dat maar liefst 32% van alle schoolgebouwen, die dertig jaar oud zijn, niet voldoen aan de ventilatienormen. Rosdorff: “In verband met corona is het belangrijk om goed te ventileren. Ook wordt gestookt voor de buitenlucht. We willen allemaal dat onze kinderen niet met een jas op school moeten zitten. Laat schoolgebouwen zo spoedig mogelijk voldoen aan de normen van ventilatie.”

Maar wethouder Huizing gaf aan, dat de bal hiervoor niet bij het gemeentebestuur ligt. “Het is een verantwoordelijkheid van de scholen zelf. We hebben ze meerdere malen gewezen op subsidiemogelijkheden voor goede ventilatiesystemen. Het is niet een taak van de gemeente om daar te interveniëren. Als scholen er zelf niet op ingaan, hebben we geen doorzettingsmacht om hen daartoe te dwingen.” 

De druk op schoolbesturen om te zorgen voor goede ventilatiesystemen, zodat de kinderen veilig kunnen ademhalen, lijkt dus te moeten komen van de ouders. 


6 december: NL-Alert testbericht

herkennen n Op maandag 6 december verzendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht in heel Nederland. Zeven op de tien Zuid-Hollanders die in het afgelopen jaar een NL-Alert testbericht ontvingen, herkennen hierdoor een NL-Alert bij een echte noodsituatie.

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert over noodsituaties bij jou in de buurt. Denk aan een grote brand, rookwolk met giftige stoffen of terroristische aanslag. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. 

Het testbericht ziet er op maandag 6 december zo uit: 

NL-Alert 06-12-2021 12:00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Kijk op www.nl-alert.nl *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required. More information: www.nl-alert.nl/english