De oude Julianaschool. | Archieffoto Willemien Timmers
De oude Julianaschool. | Archieffoto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Miljoenenstrop bij aankoop Julianaschool

politiek n Drie jaar geleden wilde de gemeente de oude Julianaschool te kopen voor 800.000 euro. Indertijd werd dit bedrag openbaar en besloot ontwikkelaar Oudendal de gemeente voor te zijn, door net iets meer te bieden. Donderdag besloten de raadsleden om dit oude pand alsnog aan te schaffen. Het prijskaartje nu?: 2,3 miljoen euro. Daarnaast legt de gemeente 730.000 euro neer om het naastgelegen parkeerterrein op te kopen.

Echt blij waren de raadsleden niet met deze prijsstijging, waardoor er bijna drie keer zoveel belastinggeld gaat naar een afgeschreven schoolpand. Vragen werden zelfs gesteld of de taxateur, die de waarde van het pand heeft bepaald, wel betrouwbaar genoeg was. Deze taxateur werkt namelijk ook voor het bedrijf, dat het schoolgebouw wil verkopen.

De partijen Lokaal, Hart voor Oegstgeest en Lijst Rolloos wilden hier het fijne van weten. HVO-fractievoorzitter Karin Rosdorff vond dat het besluit om de betreffende taxateur in te schakelen ‘een schaduw werpt’ over deze verkoop. “We willen tegen elke prijs De Leo Kannerschool op die plek krijgen. Maar die prijs komt ons veel te hoog over. Door onze grote wens in het verleden om daar de Leo Kannerschool te vestigen, heeft dat onze onderhandelingspositie verslechterd.”

Zowel D66 als Lijst Rolloos voelden er wel wat voor om voortaan altijd twee taxaties uit te laten voeren voor aan te schaffen panden. Maar wethouder Huizing vond dat het college niets verweten kan worden: "De procedure is volgens het boekje doorlopen. Dat boekje is door uzelf als raad geschreven. Daar staat in dat we altijd een taxatierapport door een extern deskundige moeten laten maken. Dit is een beëdigd taxateur. Als u van mening bent dat hij twee heren dient, dan zou hij zich niet aan zijn eed houden. Dat is een uitspraak die u hopelijk niet serieus meent.” En daarmee legde een ruime raadsmeerderheid zich neer bij het feit, dat de gemeente binnen drie jaar tijd er anderhalf miljoen euro bij in schiet.


Ontwerp-bestemmingsplan De Geesten aangenomen

politiek n “Ik heb mijn rouwpak aan. Ik vind het verschrikkelijk dat we van deze oase van rust een bedrijventerrein gaan maken en bijna een woonterrein.” Voor gemeenteraadslid Van den Broek (Hart voor Oegstgeest) was het vaststellen van het ontwerpbestemmingsplan De Geesten het dieptepunt in zijn politieke carrière.

Na jaren van steggelen mag er volop gesloopt en gebouwd worden op het terrein Endegeest. De oude Julianaschool, met het naastgelegen parkeerterrein wordt gekocht door de gemeente. Om de laatste zorgen van een raadsmeerderheid weg te nemen, voegde het gemeentebestuur aan het ontwerpbestemmingsplan nog een expliciet verbod toe voor het ombouwen van de zorgwoningen tot gewone huizen. Een oud plan om over het terrein een fietspad aan te leggen, is inmiddels naar de politieke prullenbak verwezen.

Een voorstel van CDA en PrO om het parkeerterrein bij de toekomstige Leo Kannerschool ‘zo groen als redelijk mogelijk' in te richten, werd gesteund door een raadsmeerderheid. Maar een pleidooi van Hart voor Oegstgeest, VVD, Lokaal en Lijst Rolloos om de mogelijkheid te onderzoeken van parkeren buiten het landgoed Endegeest, op de grond van de gemeente Leiden, werd verworpen door een krappe raadsmeerderheid (negen stemmen tegen en acht stemmen voor).

En daarmee kon de politiek afgelopen donderdagavond de hete aardappel van het ontwerpbestemmingsplan De Geesten uiteindelijk doorslikken. Het voorstel werd aangenomen, met alleen de stemmen van Lokaal en Hart voor Oegstgeest tegen. De kwestie kostte wethouder Peter Glasbeek de bestuurlijke kop, al kwam hij later toch weer terug, onder de uitdrukkelijke afspraak, dat Glasbeek zich niet meer met dit project zou bemoeien.

Onder verantwoordelijkheid van zijn collega-wethouder Matthijs Huizing heeft dit raadsbesluit er toe geleid dat dit gebied de komende jaren enorm zal veranderen.