Ruben Tijl, speler van JO19-1, had een goede invalbeurt. | Foto Paul Lichtenbeld Foto: Paul Lichtenbeld

FC Oegstgeest verliest andermaal

voetbal n Een tweede verliespartij voor FC Oegstgeest op rij. Na de 2-0 nederlaag bij Nieuwkoop verliest FC Oegstgeest nu enigszins vertekend met 3-1 van Lugdunum. De teams waren aardig in evenwicht. Vooral de gebrekkige afronding aanvallend en het soms makkelijk laten verrassen in de verdediging waren debet aan het verlies van FC Oegstgeest.

Lugdunum is altijd al een lastige tegenstander voor FC Oegstgeest. Met de goede seizoenstart waren de verwachtingen toch wel hoger ingeschat. FC Oegstgeest staat immers in het linker rijtje en Lugdunum in de rechter. Wat voor FC Oegstgeest sowieso in het nadeel werkt zijn de grote personele problemen. Bovendien moest Kevin Driessen, toch wel een zekerheidje achterin, met rugklachten al in de 11 de minuut het veld verlaten.

In het begin van de wedstrijd zag het er zeker goed uit. Al in de eerste minuut zag Daan van Moorsel zijn afstandsschot op de lat eindigen. Even later was het Sam Roelen die de steekpass die hij kreeg jammer genoeg niet kon verzilveren.

Met het uitvallen van Kevin Driessen moest in eerste instantie worden geïmproviseerd. Zo verschoof Mario Gianfiglio vanuit het middenveld naar de verdediging en Sam Roelen van de aanval naar het middenveld. Ruben Tijl verving Kevin Driessen.

In de 15de minuut wist Lugdunum gebruik te maken van een fout in de FC Oegstgeest defensie: 1-0. Kort na dat doelpunt een open kans voor FC Oegstgeest. De keeper van Lugdunum was zijn doel uit. Een verdediger wist het doelpunt alsnog te verijdelen. Keeper Gijs Jansen van FC Oegstgeest wist op een katachtige wijze de inzet van Lugdunum corner te werken. Dit was één van de goede reddingen van de goalie van FC Oegstgeest.

Ondanks de 1-0 achterstand hielden beide ploegen elkaar aardig in evenwicht. Zo kwam Sam Roelen ook weer in kansrijke positie. Helaas zonder het gewenste resultaat.

Vlak voor rust werd het harde werk beloond. Uit een corner op rechts van Rens van der Spek kon Daan van Moorsel de 1-1 via een kopbal op het scorebord zetten.

Ook in de tweede helft liet FC Oegstgeest keeper Gijs Jansen zien dat hij in vorm was. Hij verijdelde verschillende opgelegde kansen van Lugdunum. Gaandeweg doofde de nauwkeurigheid in de aanval van FC Oegstgeest verder uit. Vooral aan de afronding ontbrak het.

In verband met een overtreding in het strafschopgebied in de 75ste minuut gaf de scheidsrechter FC Oegstgeest een penalty tegen. Deze werd onhoudbaar ingeschoten (2-1).

In het verdere verloop kon FC Oegstgeest ondanks verwoede pogingen geen vuist meer maken. Tot overmaat van ramp maakte de tot dan uitstekend keepende Gijs Jansen een onhandige fout (3-1).

Gezien de nieuwe COVID-19 maatregelen van de regering is onduidelijk wat de KNVB besluit rond het verdere verloop van de competitie. Vanaf 17.00 uur zijn immers geen trainingen meer mogelijk.

Overige uitslagen:

SV Aarlanderveen-VVSB AFG, Blauw Zwart-SV Gouda 2-2, Lugdunum-FC Oegstgeest 3-1, SV Nieuwkoop-CVV Be Fair 3-1, FC Oudewater-FC VVC 3-0, TAVV-Alphia 3-3.

Fiks overtuigt tegen ODIK

Korfbal n Fiks heeft de uitwedstrijd tegen ODIK overtuigend gewonnen met 24-30. Daarmee zijn de eerste twee competitiepunten in deze jaargang van de zaalcompetitie binnen. Gezien het feit dat Fiks in de veldcompetitie twee klassen hoger speelt, was het geen verrassend resultaat.

De thuisploeg kende alleen bij 1-0 een voorsprong. Deze werd binnen twee minuten omgebogen in een 1-3 voorsprong door inzetten van Lianne Anholts, Melissa Heijne en Kevin Vreeken.

Dames scorend actief

Fiks leek in het eerste kwartier vroegtijdig een beslissing te forceren. Na 16 minuten stond er een 4-10 voordelige stand op het bord. ODIK knokte zich weer in de wedstrijd en kwam uiteindelijk terug tot 12-13. Teamleider Nico van Welzen beaamde dit. “In de eerste helft kwamen we niet echt los. Dit gaf de tegenstander vertrouwen dat er misschien toch iets viel te halen.” Dit beeld veranderde in de tweede helft.

De suprematie van de dames over hun directe tegenstandsters was groot.

Net als in de eerste 25 minuten waren de dames van Fiks uitstekend op schot. “Er was een nadrukkelijk klassenverschil tussen de dames van ODIK en die van Fiks. De heren ondersteunden hen prima in de aanvalsacties”, sprak Nico. Dit viel af te lezen in het spelbeeld. De suprematie van de dames over hun directe tegenstandsters was groot. De heren zorgden door prima assists dat zij de gelegenheid kregen om te scoren. Van de 30 treffers kwamen er 20 van de dames. Uit het bovenstaande valt af te leiden dat Fiks als team uitstekend heeft gespeeld. In de tweede helft liep Fiks snel weg van de tegenstander en zou ODIK geen moment de ophanden zijnde zege kunnen bedreigen.

Doelpunten Fiks: Michelle Rozenbroek (7), Melissa Heijne (5), Lianne Anholts (5), Ilse Hazekamp (3), Youp Coli (4), Dominic van Welzen (3) en Kevin Vreeken (3).

Versterkte degradatieregeling

De Korfbalbond wil het aantal clubs in de korfbal-league terugbrengen van 12 naar 10. Dit betekent dat uit elk van de twee hoofdklassen er drie in plaats van twee verenigingen degraderen. Voor Fiks een flinke opgave om handhaving te bewerkstelligen. Winnen van ploegen als ODIK is absolute noodzaak. En dat heeft Fiks afgelopen zaterdag gedaan.
Het is echter nog de vraag hoe het verder moet met de competitie nu vanwege de coronamaatregelen alle locaties om 17.00 uur dicht moeten. Trainen bijvoorbeeld is dan niet meer mogelijk. Dit probleem geldt ook voor de komende wedstrijd in De Cuyl, waarvan de aanvang om 16.30 uur staat gepland.