Afbeelding
Foto:

Endegeest

politiek n Het bestemmingsplan ‘De Geesten’ is gereed voor vaststelling. Het ontwerpbestemmingsplan heeft eerder ter inzage gelegen. In deze periode zijn negentien zienswijzen ontvangen.

Op 11 november sprak Landschapsarchitect Peter Verhoeff van de Stichting in Arcadië in bij de commissievergadering Ruimte.


“Stichting In Arcadië heeft in opdracht van Stichting behoud Wilhelminapark en Geesten een tuin-historisch onderzoek gedaan naar de aanleg van landgoed Endegeest. Het onderzoek toont aan dat de aanleg van het landgoed een zeer bijzondere en belangrijke ontwikkelingsgeschiedenis heeft. Deze historische tuin- en parkaanleg is in de actuele situatie op hoofdlijnen goed herkenbaar en bewaard gebleven. Het landgoed is terecht op verschillende manieren beschermd: als directe omgeving van als ‘Rijksmonument’ beschermde panden, als ‘Beschermd stads en dorpsgezicht’ en als ‘Landgoed- en kasteelbiotoop’ door de Provincie Zuid-Holland.

Tevens is op verzoek van de opdrachtgever een effectenanalyse uitgevoerd inzake de invloed van het voorliggende ‘ontwerpbestemmingsplan De Geesten’ op de waardevolle historische aanleg van Endegeest.

De belangrijkste bevinding is dat de toekomst van de waardevolle aanleg van landgoed Endegeest van het voorliggende ontwerpbestemmingsplan De Geesten onvoldoende is geborgd. Als nadere toelichting de volgende punten:

- Verwonderlijk is dat gemeente in een vroeg stadium van planvorming een aanzet in het Ambitiedocument heeft gegeven voor een tuinhistorisch onderzoek, maar dat deze niet verder is uitgewerkt en dat de resultaten hiervan niet in de onderbouwing zijn verwerkt.

- Het ontwerpbestemmingsplan lijkt zich vooral te richten op het faciliteren van de voorgenomen herontwikkeling van de aanwezige en nieuw te bouwen gebouwen op het landgoed. Daarbij is onvoldoende nagedacht over het effect van deze herontwikkeling op de waardevolle tuin- en parkaanleg van Endegeest.

- Stichting In Arcadië, Heemschut en het Cuypersgenootschap vragen zich ook af hoe het mogelijk is dat er geen uitwerking wordt gegeven aan de Provinciale verordening en dan specifiek op de bescherming van Endegeest als ‘Landgoed- en kasteelbiotoop.

- Opmerkelijk is ook dat de aanwijzingen en de adviezen van de monumentencommissie niet nader zijn uitgewerkt en verwerkt zijn in de onderbouwing.

Ik kan mij op basis van het onderzoek en de bovenstaande ‘nadere toelichting' niet voorstellen dat de raadscommissie zal instemmen met het ontwerpbestemmingsplan De Geesten, omdat er aantoonbaar sprake is van een ondeugdelijke grondslag."

Aldus Peter Verhoeff.