Dutrieux schrijft in haar debuut over een moeizame relatie tussen een dochter en haar moeder. | Foto Anne van Gelder
Dutrieux schrijft in haar debuut over een moeizame relatie tussen een dochter en haar moeder. | Foto Anne van Gelder Foto: Anne van Gelder

Aisha Dutrieux: ‘Het leven noemen’

n Oegstgeestse schrijft een beklemmende roman over de onvermijdelijke strijd met het verleden

lezen n Afgelopen augustus verscheen de debuutroman van de Oegstgeestse Aisha Dutrieux getiteld ‘Het leven noemen’.

“Het heeft jaren geduurd voordat deze droom uitkwam”, vertelt Aisha, die in het dagelijks leven werkzaam is als rechter in de rechtbank van Den Haag. “Schrijven deed ik al langer, maar een paar jaar geleden ben ik een opleiding gaan volgen aan de Schrijversacademie. Dit gaf de structuur om – naast werk en gezin – met het schrijven bezig te kunnen zijn. Vervolgens was het nog hard werken om daadwerkelijk een roman af te ronden en om een uitgever te vinden. Dat dat allemaal is gelukt, daar ben ik best wel heel trots op.”

Het leven noemen is het verhaal van een moeder en dochter, Mira en Vera, die op elkaar zijn aangewezen. Mira lijdt aan het münchhausen-by-proxysyndroom. Met behulp van medicijnen maakt zij Vera opzettelijk ziek om aandacht te krijgen. Wanneer artsen argwaan krijgen, verhuizen ze. Telkens opnieuw.

'Ik vraag me af wat er waar is van mijn herinneringen. Ik zie soms dingen, alsof er een luikje opengaat in mijn hoofd, een bioscoopscherm dat onthuld wordt en mij iets toont. Iets wat niet echt kan zijn, want als het echt zou zijn, dan… Ja, wat dan?'

Vera, inmiddels volwassen, lijdt aan een burn-out. In gesprekken met een therapeut probeert ze de puzzel van haar verleden te leggen – een verleden dat haar moeder glashard ontkent. Durft ze te vertrouwen op haar geheugen? Zal ze kunnen ontsnappen aan haar jeugd? En kan ze eindelijk gaan beginnen met léven?

Achterop het boek geeft de bekende Nederlandse schrijfster Manon Uphoff een aanbeveling: 'De sobere stijl, de kalme, niet woedende toon dragen bij aan de werking, de impact van dit verhaal over een schraal en aangevreten leven op een emotioneel rantsoen.' “Dat is een hele eer”, zegt Aisha. “Ik ben van nature niet bepaald opvliegend, een eigenschap die mij ook geschikt maakt om rechter te zijn. In de zittingszaal is het natuurlijk mijn taak om indien nodig de gemoederen te bedaren en de balans te bewaken. En mijn ervaring als rechter heeft mij nog bewuster gemaakt van het belang om je oordeel uit te stellen en eerst zorgvuldig beide kanten van een kwestie te bekijken. Ook in het boek probeer ik de lezer uit te nodigen te kijken voorbij het kwalijke van menselijk gedrag.”

Het boek van Dutrieux is onder andere te verkrijgen bij boekhandel De Kler op de De Kempenaerstraat, waar ook gesigneerde exemplaren te verkrijgen zijn.

Aisha Dutrieux, 'Het leven noemen', Uitgeverij Spectrum, € 20,99

Afbeelding