Victorien Madsen: 'Ik wil mijn eigen positieve ervaring met voeding en leefstijl delen en anderen helpen.'
Victorien Madsen: 'Ik wil mijn eigen positieve ervaring met voeding en leefstijl delen en anderen helpen.' Foto:

Victorien Madsen vertaalt boek over chronische darmklachten: ‘Door de Vicieuze Cirkel'

n ‘Niets is zo beperkt als de vier muren van m’n toilet’

voeding n Victorien Madsen woont met haar gezin in Oegstgeest en is de oprichter en eigenaar van Curingfood. “Dat bedrijf heb ik opgericht om mijn eigen positieve ervaring met voeding en leefstijl te delen en anderen te helpen.”

De Oegstgeestse vertaalde het boek ‘Doorbreek de Vicieuze Cirkel’ dat haar hielp om van haar chronische darmklachten af te komen.


Colitis Ulcerosa

Toen Victorien Madsen in 2006 de diagnose Colitis Ulcerosa, (chronische ontsteking van de dikke darm) kreeg, wist ze niet dat dit haar hele leven op z’n kop zou zetten, zowel in negatieve, als in positieve zin. Drie jaar lang verergerden haar klachten: diarree, buikkrampen en bloed bij de ontlasting. Het ging zelfs zover dat ze op een gegeven moment altijd de keuze moest maken: Niet eten of niet de deur uit. In 2009 was de maat vol en ging ze op zoek naar een alternatief voor de zware medicijnen die ze nam en die niet hielpen. Ze kwam uit bij het ‘Specifieke Koolhydraten Dieet’, dat als sinds de jaren ’80 populair is in Amerika en inmiddels door het Seattle Children’s Hospital als eerste behandelmethode wordt ingezet bij kinderen met IBD (Inflammatory Bowel Disease).


Medicijnvrij 

Het dieet is gebaseerd op de theorie dat de zwaar beschadigde darmen niet in staat zijn om complexe koolhydraten te verteren en alle zetmeel, lactose en suiker daarom vermeden moet worden.
Dat lijkt beperkt, maar bijna alle groente, fruit, noten, vlees, vis, eieren, honing en eigengemaakte yoghurt kunnen gegeten worden. En daarmee kan je, weet Victorien uit inmiddels twaalf jaar ervaring, een heerlijk en volwaardig voedingspatroon samenstellen. Na zes weken voelde ze zich al stukken beter en was de ontlasting bijna normaal, na vijf maanden waren de actieve ontstekingen verdwenen en na twee jaar was ze volledig medicijnvrij.


Positieve draai

Victorien heeft het negatieve van een ziekte een positieve draai gegeven. Ze zet zich bijna fulltime in om mensen te informeren over dit dieet. Ze heeft een website, curingfood.com, met heel veel informatie en recepten, een Facebook-groep (IBD en Leefstijl - met meer dan 650 leden) en nu heeft ze dan ook het oorspronkelijke boek, waarin het dieet op wetenschappelijke basis wordt uitgelegd, vertaald: ‘Doorbreek de Vicieuze Cirkel’ van Elaine Gottschall. Het boek is te koop bij de Rijnlandse Boekhandel, Boekhandel de Kler en online. Victorien raadt het iedereen met darmklachten aan, want zoals ze zelf zegt: “Niets is zo beperkt als de vier muren van m’n toilet”.