Woonwagen over Kwaakbrug in 1980
Woonwagen over Kwaakbrug in 1980 Foto: Han Stellinga

Waarheid over ‘Het eerlijke verhaal’

Vorige week las ik in dit blad de kritische reactie van Steyn Burger op mijn column ‘Hoe komt u weer in balans na deze begroting?’ Kritiek is welkom, want die kan leiden tot betere inzichten. Maar in zijn zogenaamde ‘eerlijke verhaal’ staan onwaarheden. In de eerste plaats zijn de woorden ‘verfraaien van zijn eigen politieke oeuvre’ en ‘borstklopperij’ over mij niet op zijn plaats.

Mijn column was geen ik-je. Want ik schreef niet dat ik de genoemde daden zelf heb verricht. En ook niet dat het alleen werk was van Hart voor Oegstgeest (HvO): ‘ De plannen heeft HvO samen met verschillende politieke partijen succesvol uitgevoerd ‘. Hierna de feiten. Het initiatief voor de visie op de ruimte in Oegstgeest nam HvO ver voor mijn tijd: de structuurvisie 2005 – 2020, dus de verdienste van anderen van HvO. Daartoe uitgedaagd, beschrijf ik mijn bijdrage aan de andere in mijn column genoemde initiatieven. In mijn raadsperiode heeft HvO coalities gevormd met VVD en PrO (met D66) in 2013 – 2014 en met VVD en CDA in 2014 – 2018. We werkten samen aan verlaging van de gemeenteschuld van meer dan € 100 miljoen. HvO kwam in januari 2013 in de coalitie na de presentatie van onze alternatieve begroting, de Voorbegroting. Ik nam het initiatief voor deze Voorbegroting, die we na vakantiewerk met meedenkers van HvO en medeschrijver Rob Braun (Transparant Oegstgeest) presenteerden op 5 september 2012. Met HvO in de coalitie hebben de in de Voorbegroting voorgestelde acties bijgedragen aan een betere financiele positie. We werkten prima samen met onder anderen Vincent Janssen (financieel deskundige VVD), Johanna Haanstra (wethouder PrO) en Marien den Boer (wethouder CDA). Het is anders dan Steyn schrijft: 'Hart voor Oegstgeest heeft geen beleid gevoerd van ondermaats onderhoud van groen, wegen en bruggen.' Want van de 29 mogelijke acties in onze zorgvuldig opgestelde Voorbegroting was er niet één gericht op minder geld voor deze belangrijke voorzieningen of voor scholen. Integendeel, een derde van de acties betrof juist meer geld voor beter beleid, onder andere voor groen. Twee derde betrof acties voor meer inkomsten en minder uitgaven. Een ander initiatief nam ik voor een alternatief voor de risicovolle aankoop van bedrijventerrein MEOB. Op 3 maart 2011 stelde ik herinrichting van het bedrijventerrein, nu genaamd De Boeg, voor zonder financieel risico van de gemeente. De ondernemers, wethouders en ambtenaren mogen trots zijn op de realisatie via publiek-private samenwerking van deze aanwinst voor Oegstgeest. 

Simon Vogel


Archief: Woonwagen over Kwaakbrug

"Ik las in de Oegstgeester Courant van vorige week het artikel over de monumentale status van de Kwaakbrug", laat lezer Han Stellinga weten. "Er werd bij geschreven dat er zelfs woonwagens over de brug gingen. Hierbij een foto die ik indertijd gemaakt heb. Het zal ergens 1980 geweest zijn."