Voetbalvereniging ASC ontving via Rabo ClubSupport een bijdrage voor aanpassingen van de dameskleedkamers. | Foto PR
Voetbalvereniging ASC ontving via Rabo ClubSupport een bijdrage voor aanpassingen van de dameskleedkamers. | Foto PR Foto:

130 clubs ontvangen verenigingsondersteuning

rabobank n De afgelopen weken hebben bijna 4.000 inwoners uit de regio via Rabo ClubSupport gestemd op hun favoriete clubs en verenigingen. In totaal waren er 130 doelen en projecten waaruit men kon kiezen. Al deze clubs en verenigingen kunnen rekenen op een ondersteuning. De bank verdeelde dit jaar € 120.000 met Rabo ClubSupport.

Na het tellen van alle stemmen bleek stichting 100 jaar Quick Boys als grote winnaar uit de bus te komen. Zij ontvangen €3.500,- vanuit Rabo ClubSupport voor de organisatie van een reünie. Maar er waren veel meer winnaars. Zo ontving voetbalvereniging ASC een bijdrage voor aanpassingen van de dameskleedkamers en de Katwijkse Zeeverkenners ontvingen een bijdrage voor een nieuwe praam. Het totale overzicht is te bekijken op Raboclubsupport.nl. 


“Het is fantastisch om te zien hoeveel leden gestemd hebben,” vertelt Marius Hovius van Rabobank Leiden-Katwijk. “Daaruit spreekt een enorme betrokkenheid. En terecht. Het verenigingsleven vervult een belangrijke sociale en maatschappelijke rol in onze regio. Het is een plek waar iedereen welkom is, je van elkaar kan leren, je kan ontwikkelen en jezelf kan zijn. We vinden het belangrijk dat iedereen die dat wil kan deelnemen. Dankzij Rabo ClubSupport versterken we het verenigingsleven zodat ze die rol kunnen blijven vervullen.”


Uitgedeelde cheques in/bij Oegstgeest:

Hospice de Mare € 2.004,27, F.C. Oegstgeest € 1.277,74, ASC Voetbal € 1.103,78, Landgoed Kasteel Oud Poelgeest € 899,13, Manege Moedig Voorwaarts € 888,89, Fiks Korfbal € 847,96, Sagara Satrya’s Scouting € 592,15, OGC Golf € 561,46, Historisch Brandweer Materieel Hollands Midden € 418,20, OLTC Tennis € 377,27, St. Cultuurfonds Oegstgeest € 367,03, Present Leiden/Oegstgeest € 315,87, Attila Handboogschieten € 254,47, Scarabee € 193,07 en TC De Leidse Hout Tennis € 131,68.


De moelijke situatie in Afghanistan

De mensen in Afghanistan worstelen met drie bedreigingen. Paniek, armoede en geweld.

Intussen heeft de taliban gezegd dat de meisjes niet naar school mogen en de jongens wel. De vrouwen mogen niet naar hun werk gaan behalve als ze in de zorg werken. Veel mannen die voor de oude regering hebben gewerkt in een hoge positie mogen niet terugkomen naar hun baan want ze zijn schuldig. Anderen die wel naar hun werk mogen gaan krijgen geen salaris want er is geen geld meer, omdat de rekeningen zijn geblokkeerd.

Er zijn veel mensen werkloos. Ze zijn de hele dag thuis. Heel veel mensen die in de handel werkten en eigen geld en contacten in het buitenland hadden, hebben het land verlaten. De economie is helemaal ingestort. Vijf jaar geleden leefde 35 procent van de mensen onder de armoedegrens, maar nu zegt de VN dat het om 90 procent gaat. Mensen proberen hun huisraad te verkopen op de zwarte markt maar niemand heeft geld om wat te kopen. De mensen hebben geen geld om eten te kopen. Er is in Nederland de herinnering aan de hongerwinter in de tweede wereldoorlog. Zo’n situatie begint in Afghanistan te ontstaan. De mensen zijn in paniek want ze weten niet wat de toekomst zal brengen. Ze kunnen niet werken, studenten niet naar de universiteit gaan en iedereen is onzeker over hoe het leven verder zal gaan. In de afgelopen weken hebben de taliban veel geweld gebruikt en mensen vermoord. Hier horen we heel weinig daarover. Ze hebben familie van journalisten gedood, vrouwelijke politieagenten gedood en medewerkers van de regering in de gevangenis gestopt. Ik denk dat de wereld niet de taliban moet geloven als ze zeggen dat ze zijn veranderd en de mensen zullen vergeven. Dat is niet waar, ze liegen veel. Ze zeggen bijvoorbeeld dat als de andere landen hen erkennen en hen net als aan de vorige regering geld geven de meisjes weer naar school mogen. Ik denk dat ze de vrouwen van Afghanistan gegijzeld hebben. Ik vertrouw er niet op dat ze dat ooit wel goed zullen vinden. Voor de taliban hadden mensen vrijheid van meningsuiting, het recht op onderwijs en veel vaker werk. Omdat er zo vaak aanslagen waren was het nooit veilig. Nu pleegt IS soms aanslagen dus die angst is er nog steeds. Daar is het geweld van de taliban bijgekomen en al de beperkingen die ze de mensen opleggen. De toekomst ziet er donker uit.


Nazanin Amini


Nazanin Amini woont sinds 2016 in Oegstgeest en is met haar man en kinderen vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht.

Afbeelding