Het eerlijke verhaal

Vorige week las ik met gefronste wenkbrauwen de column van oud-fractievoorzitter Simon Vogel met zijn bespiegelingen. Het verfraaien van zijn eigen politieke oeuvre ging ver. Moeiteloos werd bijvoorbeeld voorbijgegaan dat de verlaging van de gemeenteschuld met 100 miljoen mede kwam door jarenlang HvO-beleid van ondermaats onderhoud in groen, wegen en bruggen. Om nog liever te zwijgen over jarenlang niet investeren in schoolgebouwen. Allemaal met vele ongemakken, veiligheidsrisico’s en hoge kosten nu door hard gestegen grondstofprijzen en bouwkosten. Ook opbrengsten bij Nieuw-Rhijngeest van grondverkoop in een gunstige markt bleven onvermeld.

Politieke partijen zijn niet perfect. Je zou verwachten dat in een column verwijten richting andere partijen over gebrek aan visie gepaard gaan met enige zelfreflectie en geen borstklopperij. Misschien kan bij de claim over het terugdringen van de gemeenteschuld met 100 miljoen euro voortaan minstens een voetnoot geplaatst worden waarin HvO en anderen het eerlijke verhaal vertellen? De kaalslag op de kwaliteit van onze voorzieningen kent een prijs. Voor struisvogels is geen plek. Als je serieus wil investeren in een groen en begaanbaar dorp via goede wegen en bruggen moet je verantwoordelijkheid (durven) nemen en inhaalslagen maken. Gelukkig maakt de gemeente nu een begin.

Laten we zorgen voor raadsleden die over vier jaar niet trots zijn op met hoeveel de schuld ooit dankzij hen omlaag is gegaan. De politiek moet hun kop niet in het zand steken. Laten we kiezen voor investeringen in goede voorzieningen en een raad die uitlegt waarom investeringen beter nu dan door volgende generaties gedaan kunnen worden.

Steyn Burger (oud-commissielid van PrO - PvdA/GL)


Open brief Cultuurfonds Oegstgeest 

Oegstgeest cultuurgemeente

Oegstgeest is rijk aan cultuur, als je er aandacht voor hebt. In veel wijken zijn prachtige kunstwerken te zien in de openbare ruimte, en er is een flink aantal culturele activiteiten voor jonge en oudere burgers van Oegstgeest.

Veel van die activiteiten worden gesteund door Cultuurfonds Oegstgeest (CfO). Het Cultuurfonds Oegstgeest is opgericht in 2013 als afscheidsgeschenk voor de toenmalige burgemeester en actief vanaf 2014. Het fonds heeft de ANBI-status, heeft vrienden en donateurs en ontbeert tot nu toe structurele gemeentelijke subsidies. Het fonds ondersteunt, adviseert en initieert culturele initiatieven in brede zin in het dorp en probeert daartoe fondsen te werven.

Alle werkzaamheden worden door bevlogen vrijwilligers kosteloos ondersteund in samenspraak met betrokken burgers. 

CfO werkt projectgewijs en is actief op vele terreinen.

1. Muziek, dans en theater De muziekfestivals in 2014, 2015 en 2016 bewezen dat muziekbeoefening en componeren in Oegstgeest kwalitatief van hoog niveau is. Ondersteuning van muzikale initiatieven - jazz, pop en klassiek - is vaak essentieel. Hetzelfde geldt voor dans en theater. Het zijn niet alleen de gebouwen die ondersteund moeten worden maar vooral ook de kunstenaars en de organisatoren die de kunsten in Oegstgeest hoorbaar en zichtbaar maken. 

2. Muurgedichten en gedichtenwedstrijd voor alle scholen in Oegstgeest Het CfO heeft samen met het Oegstgeester Muurgedichten Actiecomité en in samenspraak met de buurtbewoners en huiseigenaren vier muurgedichten gerealiseerd in verschillende wijken van het dorp en werkt aan een vijfde. De bedoeling is een verbinding tussen de wijken te maken via een fiets- of wandelroute. Een gedichtenwedstrijd voor de basisscholen is onderdeel van de muurgedichten. 

Voor de toekomst zijn een verdere uitbreiding van het aantal muurgedichten en een continuering van de gedichtenwedstrijd gepland.

3. Beeldende kunst in de openbare ruimte Er zijn tenminste 36 beelden in de openbare ruimte in Oegstgeest. Deze zijn dankzij de inmiddels uitverkochte publicatie nu verzameld op de website van Cultuurfonds Oegstgeest, met in de toekomst voor ieder van de beelden achtergrondinformatie die met QR-codes op de beelden opgevraagd kan worden.

Een nieuw en ambitieus CfO-project is het ondersteunen van de realisatie van een werk van beeldende kunst in Nieuw-Rhijngeest. 

Cultuurfonds Oegstgeest pleit voor meer informatie en educatie over de beeldende traditie in Oegstgeest.

4. Behoud en beheer van openbare educatieve werken Door informatie te verschaffen en aandacht te genereren door CfO is het Waterrad in Poelgeest gered van afbraak.

Cultuurfonds Oegstgeest pleit voor aandacht voor, informatie over en onderhoud van bestaande beelden. Wat men niet weet ziet men niet.

5. Tentoonstellingsruimte Cultuurfonds Oegstgeest werkt aan draagvlak voor het realiseren van een behoorlijke tentoonstellingsruimte voor beeldende kunst en fotografie. Om die culturele dimensie kenbaar te maken heeft Cultuurfonds Oegstgeest uitgewerkte voorstellen gedaan voor een tentoonstellingsruimte, in de openbare bibliotheek. In verband met de kosten is dit plan niet doorgegaan. 

CfO adviseert graag over de gewenste tentoonstellingsruimte.

6. Financiën Cultuurfonds Oegstgeest heeft de afgelopen jaren kunnen functioneren dankzij een startdonatie van Oegstgeester bedrijven en de bijdragen van vrienden en donateurs. Voor ieder project afzonderlijk is, gebruik makend van de netwerken van het CfO, afzonderlijke financiering geworven. Maar nu is het geld bijna op. Het CfO pleit dan ook voor een structurele subsidie door de gemeente, die het fonds helpt aan een basis voor continuïteit en voor matching met te werven financiering en crowdfunding op projectbasis.

www.cultuurfondsoegstgeest.nl