Ook Elfred Bus (D66) maakte zich zorgen de laag gehouden schuld. “Dit is omdat er jaren onvoldoende geïnvesteerd is in onze bruggen, het groen en de wegen." | Foto Willemien Timmers
Ook Elfred Bus (D66) maakte zich zorgen de laag gehouden schuld. “Dit is omdat er jaren onvoldoende geïnvesteerd is in onze bruggen, het groen en de wegen." | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Raad keurt begroting goed

n Veel keuzes uitgesteld

politiek n Vorige week dinsdag vergaderede de Oegstgeester gemeenteraad over de Programmabegroting 2022-2025. Relatief kort dit keer. In drie uur tijd werd over de financiële toestand van Oegstgeest vergaderd en bespraken de zes politieke partijen welke keuzes er gemaakt moeten worden in de komende jaren, en welke moeten worden uitgesteld.

Waar een aantal jaar geleden de rij amendementen en moties oneindig leek, twintig was geen uitzondering, zo kort was het lijstje dit jaar. En dit terwijl er toch ‘grote’ onderwerpen op de agenda stonden. Slechts twee (financiële) amendementen werden ingediend en aangenomen. Daarnaast werden er zes moties ingediend, waarvan er uiteindelijk twee werden ingetrokken, en vier werden aangenomen.


De vier aangenomen moties:

Hart voor Oegstgeest en het CDA dienden een motie in om groene daken en groene gevels te stimuleren. “Klimaatadaptatie moet naast door de gemeente ook door de bewoners zelf worden gedaan. Zij lijken hiertoe zeker bereid. Samen met de gemeente kunnen inwoners ervoor zorgen dat het dorp steeds meer bestand is tegen de steeds vaker voorkomende extreem natte en droge weersomstandigheden. Een groen dak zorgt voor betere isolatie en kan water vasthouden. Ook draagt een groen dak bij aan de biodiversiteit en aan het aantal groene vierkante meters,” aldus de motie. Bij de kaderbrief in 2023 zal een voorstel gedaan worden voor de subsidie van groene daken en gevels.

Een motie van D66 over ‘Ruimtelijk Samenwerken’ werd ook aangenomen. “Het wordt op de arbeidsmarkt in de komende jaren alleen maar moeilijker om de juiste specialisten met bepaalde expertise in het ruimtelijk domein te vinden. De gemeente Oegstgeest is onvoldoende groot genoeg om specialisten een volle aanstelling te bieden, waardoor zij ook met minder aantrekkelijke werkzaamheden belast worden. Andere gemeenten ervaren dezelfde problematiek. Wij verzoeken het college dan ook om met andere regiogemeenten de mogelijkheden te verkennen voor verdere samenwerking op het thema ‘Ruimtelijke Ordening’. Zo zal de regionaal beschikbare expertise en capaciteit versterkt, en beter benut worden, en Oegstgeest een aantrekkelijke gemeente voor experts zijn.”

Een motie van Progressief Oegstgeest om te onderzoeken of kinderen uit minimagezinnen een gratis identiteitskaart kunnen krijgen, kreeg ook een meerderheid. “Er moet worden gekeken of de kosten van een identiteitskaart kunnen worden gerealiseerd uit de bestaande zogenaamde participatieregeling voor kinderen door de bestedingsdoelen in de regeling te verruimen.”

Als laatste behaalde een motie van Hart voor Oegstgeest over schoolzwemmen een meerderheid. “In het verleden is schoolzwemmen vanwege bezuinigingsoverwegingen geschrapt. Dit heeft geleid tot een gat in de exploitatie van zwembad Poelmeer, hetgeen de gemeente vervolgens bij kon passen. Hierdoor is geen bezuiniging gerealiseerd. De gemeente moest het bedrag wel betalen, maar de kinderen van de basisscholen kregen geen zwemonderwijs meer. Herintroductie van het zwemonderwijs kan bijdragen aan de verplichte twee uur bewegingsonderwijs én aan de exploitatie van het zwembad.” Het college zal met alle betrokken partijen overleggen, en in 2022 de raad een kostenplaatje voorleggen.


Keuzes

Zo weinig amendementen en moties er waren, zo veel keuzes worden vooruitgeschoven.

Op papier is de gemeentelijke schuld gedaald van meer dan honderd miljoen naar dertig miljoen euro, maar dat is omdat er te weinig geld is uitgegeven aan de huisvesting van scholen en het onderhoud van wegen en bruggen. Omdat de niet uitgegeven bedragen niet in de begroting staan, lijkt de situatie beter dan hij is. Zou al het onderhoud, renovatie en nieuwbouw uitgevoerd worden, dan wordt de schuld van Oegstgeest zo groot, dat de provincie zich er wellicht mee zou bemoeien. Er moeten dus keuzes gemaakt worden.


Volgende maand zal over het onderhoud aan wegen en bruggen gesproken worden. In januari zal pas gesproken worden over de definitieve kosten van de nieuwbouw van de Prof. Dr. Leo Kannerschool aan de Endegeesterstraatweg.


De begroting werd door alle partijen, op Lokaal Oegstgeest na, goedgekeurd.


Vooraanstaande sprekers bij lezingenserie 'Besmet!' in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden

besmet n Rijksmuseum Boerhaave organiseert een reeks themalezingen die aansluiten op de tentoonstelling Besmet! In de Salonlezingen leren bezoekers meer over de uitbraak van epidemieën vroeger en nu. De lezingen zijn op zondagmiddag van 15.00 tot 16.00 uur. Alle salonlezingen zijn gratis te volgen via een live stream of in het museum bij een geldig entreebewijs. 

Professor Marcel Levi sprak op zondagmiddag 14 november in Rijksmuseum Boerhaave. De titel van zijn lezing was: 'De coronapandemie als vergrootglas voor veranderkracht'. Hij keek zondagmiddag terug op 18 maanden coronapandemie. 

Op zondag 28 november vertelt Prof. Eddy Houwaart hoe epidemieën voor sociale en politieke veranderingen zorgen. Hij bespreekt de historie van de verspreiding van volksziekten en epidemieën, en gaat dieper in op de sociale en politieke gevolgen. Eddy Houwaart studeerde af als arts, maar richtte zich daarna op de medische geschiedenis. Hij deelt zijn waardevolle kennis graag en is een begenadigd verteller. 

Zondag 12 december is Prof. Hanneke Schuitemaker te gast. Zij was degene die vanuit Leiden vlak na de uitbraak van COVID-19 leiding gaf aan een wereldwijd team dat dag en nacht werkte aan het Janssenvaccin om verdere verspreiding tegen te gaan. Zij werkt ook aan de ontwikkeling van vaccins tegen hiv- en ebolabesmettingen en vertelt over de rol van vaccinatie tijdens pandemieën in het verleden, heden en in de toekomst.
rijksmuseumboerhaave.nl