Oegstgeest presenteert eerste Lokale Inclusieagenda

politiek n Vorige week stuurde het college van burgemeester en wethouders de eerste Lokale Inclusieagenda van Oegstgeest naar de gemeenteraad. Hierin staat hoe Oegstgeest ervoor wil zorgen dat iedereen, ongeacht een beperking, mee kan doen in de samenleving. Deze Lokale Inclusieagenda kwam mede tot stand dankzij de betrokkenheid van ervaringsdeskundigen uit het dorp.

Sinds 14 juli 2016 geldt het VN-verdrag Handicap in Nederland. Gemeenten werken mee aan de uitvoering van het verdrag en moeten bij het maken van beleid rekening houden met de positie van mensen met een beperking. In deze Lokale Inclusieagenda staan de ambities en concrete actiepunten van gemeente Oegstgeest. Een greep uit de agenda:

• Bewustwording rondom inclusie wordt de komende jaren op tal van manieren aangewakkerd.

• Oegstgeest gaat onderzoeken hoe toegankelijk sportaccommodaties, openbare panden en toiletten in de gemeente zijn.

• Er komt opnieuw aandacht voor laaggeletterdheid en voor de begrijpelijkheid van teksten.

• De website van het Sociaal Team wordt meer toegankelijk gemaakt.

• Een sportcoach gaat aan de slag om sporten in Oegstgeest meer inclusief te maken.


Niets over ons, zonder ons

Het uitvoeren van het VN-verdrag kan niet zonder de mensen waar het om gaat. Voor het opstellen van deze Inclusieagenda is intensief samengewerkt met een groep van ervaringsdeskundige inwoners uit Oegstgeest. Deze werkgroep volgde samen met medewerkers van de gemeente een aantal masterclasses over inclusie en het VN-verdrag. Daarna is aan de hand van drie werkgroep-bijeenkomsten de Lokale Inclusieagenda opgesteld.

De gemeente blijft de werkgroep betrekken bij de evaluatie en doorontwikkeling van deze en volgende inclusieagenda’s. Nieuwe perspectieven zijn welkom. Inwoners die zelf ervaringsdeskundige zijn, worden van harte uitgenodigd om zich te melden via het formulier op www.oegstgeest.nl of doemee.oegstgeest.nl. 


De Lokale Inclusieagenda is ter besluitvorming aan de gemeenteraad verzonden en wordt hier op 16 december besproken. 


Leiden realiseert geen noodopvang

opvang n Het college van burgemeester en wethouders van Leiden heeft besloten geen noodopvanglocatie in Leiden te realiseren voor vluchtelingen.

Mocht er een verzoek komen vanuit het Rijk dan kan er wel een crisisopvanglocatie worden gerealiseerd. Hiervoor stelt de gemeente Leiden de 3Octoberhal beschikbaar. Ook blijft de gemeente volop inzetten op het realiseren van voldoende woningen voor mensen met een status vanuit het programma huisvesting statushouders. Dit programma staat niet op zichzelf, maar maakt onderdeel uit van een bredere aanpak om huisvesting voor diverse doelgroepen in de stad, waaronder bijvoorbeeld ook starters of studenten, stad mogelijk te maken.

Door de actualiteiten van de afgelopen weken rondom de opvang van vluchtelingen heeft de gemeente een onderzoek uitgevoerd naar locaties waar nood-en/of crisisopvang gerealiseerd zou kunnen worden. Naar aanleiding van de uitkomsten heeft de gemeente besloten geen verdere inventarisatie te doen van alternatieve locaties wanneer het Rijk een verzoek doet om noodopvang te bieden. Er blijken geen passende locaties beschikbaar te zijn op korte termijn.

De gemeente zet in op de structurele huisvesting van statushouders en onderzoekt in nauw overleg met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers de mogelijkheden van een regionale opvanglocatie in Leiden waar mensen met een status en mensen die een grote kans maken om een status te krijgen gehuisvest worden. Op die manier levert Leiden een belangrijke bijdrage aan het verkleinen van de druk op de opvanglocaties.