Waterstof of restwarmte

politiek n De teloorgang van het Warmtebedrijf in Rotterdam moet zorgen voor een andere denkrichting voor het in de toekomst verwarmen van de huizen in Oegstgeest. 

Van de rijksoverheid moeten we met ons allen van het gas af. Al jaren wordt nagedacht over een alternatief, zodat we geen Syrische toestanden krijgen, waarbij elektriciteit en warmte maar enkele uren per dag beschikbaar zijn. Hoge verwachtingen waren er over het Warmtebedrijf Rotterdam, dat in 2006 werd opgericht. Met restwarmte van bedrijven in het havengebied zouden miljoenen huizen opgewarmd kunnen worden. 

Maar dit werd een grote flop: eind 2019 werden maar 60.000 huishoudens verwarmd door het Warmtebedrijf en de schulden liepen op tot honderden miljoenen euro’s. Inmiddels is het Warmtebedrijf technisch failliet. Gehoopt wordt nu op succes van het project WarmtelinQ van het staatsbedrijf Gasunie. Dat bestaat uit een warmteleiding tussen Rotterdam en Den Haag en zou ook uitgebreid kunnen worden met een aftakking naar Leiden en Oegstgeest.


Reden voor gemeenteraadslid Marcus Rolloos (VVD) om de discussie over het gebruiken van restwarmte uit Rotterdam voor de Oegstgeester huizen opnieuw aan te gaan. Hij pleitte er donderdagavond voor dat dit onderwerp besproken wordt tijdens de vergadering van de commissie Ruimte op 18 november. Het presidium moet hier een oordeel over geven.  (JD)


Miljoenenlening aan Alliander

politiek n De gemeente leent 2,1 miljoen euro uit aan Alliander. Hiermee stemde de gemeenteraad donderdagavond unaniem in.

Alliander vraagt deze lening bij al haar aandeelhouders (gemeenten en andere overheidsinstellingen). Van het geld (in totaal zo’n 1,2 miljard euro) worden nieuwe kabels en leidingen aangelegd voor het landelijke elektriciteitsnet, om de toekomstige vraag van energie aan te kunnen. 


De gemeente heeft momenteel al een schuld van vele tientallen miljoenen guldens, maar dat staat deze uitleen aan Alliander niet in de weg. Raadslid Welling (PrO) lichtte toe: “Dit is een no brainer. Je leent geld uit tegen een lagere rente, dan je krijgt met een hogere rente (die wordt opgelegd aan Alliander, JD). We houden deze voorzieningen in publiek bezit.”


Wethouder Huizing beaamde, dat er voor de komende tien tot twintig jaar geen risico is van renteverlies: "Wij zullen de rente voor langere tijd vastzetten.” Wel waarschuwde Huizing, dat Alliander hoogstwaarschijnlijk niet het enige bedrijf zal zijn, dat bij de gemeente komt aankloppen om geld te lenen voor duurzaamheidsinvesteringen. 

"Mijn vermoeden is dat ook andere Nutsbedrijven kapitaal zullen vragen van gemeenten. Die gesprekken worden al gevoerd. U heeft altijd het recht om nee te zeggen.” (Joep Derksen)