Hofbrouckerpark gemiste kans?

Afgelopen week heeft een meerderheid van de gemeenteraad het aangepaste nieuwbouwplan Hofbrouckerpark afgewezen. Het nieuwbouwplan voorzag in de bouw van appartementen in plaats van de huidige laagbouwwoningen. Die appartementen waren oorspronkelijk gedacht als aanleunwoningen bij de renovatie van zorgcentrum Hofwijck. Daartoe is indertijd het bestemmingsplan aangepast. Inderdaad: de geplande nieuwbouw is massiever dan de huidige woningen, maar laat het Hofbrouckerpark met de vijver als groene voorziening nagenoeg geheel intact.

Met het afwijzen van het nieuwbouwplan is de kans nu groot dat de huidige woningen worden verkocht tegen de hoogste bieders. Daardoor gaan niet alleen tientallen beoogde aanleunwoningen gekoppeld aan Hofwijck verloren, maar ook 38 sociale huurwoningen. Dat terwijl de wachtlijst voor een sociale huurwoning inmiddels al is opgelopen naar ruim 6 jaar.


Het komende decennium krijgt ook Oegstgeest te maken met de vergrijzing en een sterk groeiende vraag naar wonen in de nabijheid van zorg. Door de afwijzing geeft de gemeenteraad niet alleen geen uitvoering aan de vorig jaar vastgestelde Woonvisie, maar verdwijnt na Endegeest opnieuw een schaarse locatie uit beeld om te bouwen voor de vergrijzing. Daarmee komt voor de komende gemeenteraadsverkiezingen een belangrijke vraag op tafel: gaan we echt bouwen voor de ouder wordende inwoners van Oegstgeest en zo ja, waar? En daarmee indirect ook voor jonge gezinnen, die graag in de grote eengezinswoningen trekken die senioren dan achterlaten.


Guus Bannenberg, namens bestuur Vereniging Oegstgeester Hofjes


Drie miljoen is niet uitlegbaar

In de stukken voor de Beeldvormende Raadsvergadering van 11 november a.s., lezen we dat 3 miljoen is uitgetrokken voor de Julianaschool en het parkeerterrein naast die school tegenover Kasteel Endegeest. Dit heeft allemaal te maken met een geheime anterieure overeenkomst die gesloten is met Oudendal, de projectontwikkelaar die Endegeest gekocht heeft van Rivierduinen. Die overeenkomst is afgelopen juni kennelijk goedgekeurd door VVD, CDA, Pro en D66. Nogmaals het was een geheime vergadering…. De gemeente heeft in 2017 geprobeerd de school, na taxatie, te kopen voor ca € 795.000. Oudendal overtroefde het bod met een bod dat €225.000 hoger was. Het naastgelegen parkeerterrein van ca 5000 m2 is in de laatste gebiedsvisies en ontwerpbestemmingsplannen voorbestemd om bos te worden. Waarde van bos is per vierkante meter niet hoog (ca €50/m2).


Tot onze grote verbazing blijkt dus nu 3 miljoen overeengekomen te zijn. Dat is dus maar liefst circa drie keer hoger dan in 2017 getaxeerd. Een niet uitlegbare hogere waarde voor maatschappelijk vastgoed. Door leegstand is de waarde ook nog eens achteruitgegaan. Ook nu is er een taxateur aan te pas gekomen. Zo blijkt uit een WOB die wij gedaan hebben. Opvallend is dat in de laatste zin van de opdracht aan de taxateur letterlijk staat: “De rapportage dient eerst in concept plaats te vinden. Dat concept wordt besproken door gemeente in samenspraak met Oudendal. Vervolgens wordt van u een definitief rapport verwacht”.


In de nota “Actualisatie beleid grondaankopen” in juni 2017 door de raad aangenomen staat: grondaankopen dienen middels een door de raad aangenomen budget op basis van een marktconforme taxatie plaats te vinden. Die bovenbedoelde laatste zinsnede heeft kennelijk die drie keer hogere waarde veroorzaakt. Wij vinden dit op zijn zachtst gezegd zeer bedenkelijk om zo met belastinggeld om te gaan.

Je mag van een VVD-wethouder die de financiën beheert verwachten dat hij op de geldkist zit.


Wij verwachten dat de Raad, en zeker die partijen (VVD, CDA, Pro, D66) die achter de anterieure overeenkomst staan, actie neemt en de burgers van Oegstgeest duidelijk laat/gaat uitleggen waar die 3x hogere waarde vandaan komt. Openbaar maken van al die documenten is de enige weg. Een uitspraak van de Wethouder dat hij de taxateur op de gril heeft gelegd is niet voldoende. Openheid is keihard nodig.

Namens de Stichting Behoud Wilhelminapark en Geesten


J. Geluk, voorzitter